Et in Arcadia Ego

Hej igen!

Hillerious Hille bloggar, finsmakare som hon är, för fullt om Brideshead Revisited för tillfället. Och när man tänker på Brideshead Revisited är det svårt att inte tänka på halvhjärtat maskerad, undertryckt homoerotik. En såklart alltid skojig tankeprocess. Jonas K. brukar vara skicklig på att peka ut svenska sportjournalisters obändliga vilja att, hett och länge och med efterföljande spooning, ligga med de svenska NHL-stjärnorna, först och främst Mats Sundin, något som kan ta sig uttryck i att de förundras över att "en så stor man har så små skridskor".

Men det är inte bara inom den brittiska mellankrigstidens aristokrati och NHL-hockeyn som män gillar män mer än de är bekväma med att erkänna. Redan de gamla grekerna (ja, faktiskt bokstavligt) var även de rätt bra på det. Den Aten-baserade litteraturkritikern Longinos beskrev på hundratalet efter Kristus i en skrift om litterär storhet sin favorit Demosthenes som följer:

"När Demosthenes tar vid förenar han hos sig själv det storartade geniets mest fulländade färdigheter: tal av intensiv höghet, levande känslor, överflöd, skärpa, snabbhet, och så viktigast: all denna ouppnåeliga våldsamhet och kraft - när han förenar dessa närmast gudasända gåvor (det vore hädiskt att kalla dem mänskliga) besegrar han alla med de goda sidor han äger och kompenserar för dem han inte äger, och kraften i hans åska och ljuset i hans blixt överträffar alla talare i alla tider, och det vore lättare att betrakta blixten när den slår ned än att med stadig blick möta hans känsloutbrott som kommer slag i slag."

Behöver du en näsduk, Longinos?


PUSS!

/Lars Toborg





Fotnoter about hard facts


Brideshead Revisited  -  Jag jobbar för stunden hårt med att etablera en trend där en person i varje vänskapskrets, likt Sebastian, alltid ska bära runt på en teddybjörn. Elly har visat intresse för uppdraget. Det kommer att bli bra det här.

Homoerotik  -  "Det osade kvasipedofil homoerotik om hela situationen. Det tyckte vi redan då (även om vi kanske snarare använde uttryck som 'de är säkert bögar'), men det brydde vi oss mest om för att verka populärkulturellt påhittiga.", som Filip och Fredrik väljer att beskriva tv-serien Batman & Robin.

 Jonas K.  -  Paris Fred Rimmy.

Vilja ligga med Mats Sundin  -  Ett annat exempel är Per Bjurmans bevingade "Jag börjar oroa mig för att Sudden byter om för fort. Varje gång han kommer ut från omklädningsrummen tränger eftersvetten fram i en alltjämt rödsprängd panna. Här i Wachovia Center är det riktigt alarmerande. Det ser ut som han inte torkat sig efter duschen - alternativt inte duschat alls."

Kristus  -  Hommage à Den Smorde.

Longinos  -  Det ska sägas att historiska efterforskningar visar att det inte är Longinos som skrivit den text jag citerar, då det visat sig att texten skrivits ett par sekel innan Longinos ska ha levt. Man vet dock inte vem som i stället skrivit texten och författaren till verket kallas därför i bland för Pseudo-Longinos för att markera detta. Min dröm är att i framtiden under titeln Pseudo-Oskar tillskrivas äran för någon annans bok. "Röda Rummet" ligger exempelvis ganska bra i tiden.

Kommentarer
Postat av: pseudo-elly

alltså... jag tror att du misstolkade vår konversation om teddybjörnen igår. det konstaterades ju bara att du skrivit till hille att du tyckte det där och att jag tyckte "aaw, vad sött". du borde sluta att dra egna slutsatser av sådant här, oskar. en dag kommer det att gå illa. nej betyder NEJ, oskar!

2008-02-29 @ 12:24:57
URL: http://helhet.blogg.se
Postat av: hille

haha, det vore fantastiskt om elly började bära omkring på en teddybjörn. men hoppas hon inte går samma öde till mötes som lord sebastian. hon kanske hittar en tysk med avskjuten tå att hänga med i några år, den som lever får se.

2008-02-29 @ 14:18:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0