Del 12: Västerås-Leksand

Västerås-Leksand 5-4 (1-2, 2-0, 1-2, 1-0)

Leksands mål:
1-1 Daniel Hermansson (Johan Hägglund, Stefan Lassen), 1-2 Pelle Prestberg (Tomas Kollar, Marcus Weinstock), 3-3 Pelle Prestberg (Tomas Kollar, Oliver Ekman-Larsson), 3-4 Peter Nordström (Oliver Ekman-Larsson).


***


Det blev bara en poäng i en match som bäst beskrivs med orden "Å ena sidan... å andra sidan...". Å ena sidan var det väldigt frustrerande att man inte kunde stänga matchen efter Peter Nordströms 3-4-mål, å andra sidan var det glädjande att återigen se att årets Leksand är kapabla att vända underlägen även i tredje perioden. Å ena sidan slarvades det mycket, speciellt i egen zon, å andra sidan var man effektiva i målskyttet i de lägen då det verkligen behövdes. Å ena sidan borde Leksand ha kunnat döda matchen och glida ifrån Västerås under inledningen av andra perioden, å andra sidan lyckades de blåvita dra i handbromsen efter att VIK gjort två snabba mål och var på väg att avgöra matchen åt sitt håll.

***

Ett par noteringar:

1) Jodå, jag förstår att ni undrar, och jodå, visst förlorade Leksand skotten. Och jodå, visst gjorde Tomas Kollar poäng. Två till och med.
2) Även Pelle Prestberg fortsatte sin poängform. Och snacka om att han tog den roll som förväntades av honom. Två äkta skyttekungsmål i power play i lägen när matchen stod och vägde. Han visade även varför spelare har olika roller. I 3-2-underläge ägnade först Marcus Weinstock, som det kändes, fem sekunder åt att sikta in sig mot öppet mål... och ändå inte näta. När sedan Prestberg fick chansen ur snävt läge sa det bara pang.
3) Joacim Eriksson visade att han är på väg att bli en äkta leksing genom att inse att om man nu nödvändigtvis ska slåss, ja, då är Alexander Ribbenstrand den person som ska ha på nöten.
4) Jag har länge tjatat om att Kenny Källström ska få ordentlig speltid i power play igen. När han nu fick det så... kan jag inte riktigt påstå att han inledningsvis gav mig rätt. Han hade det stundtals riktigt jobbigt. Men samtidigt så tuggade han sig in i matchen. Det tyder på rätt psyke.
5) På tal om unga backar med rätt psyke. Oliver Ekman-Larsson ville också ha något att säga till om i Blanda Och Ge-VM. Hans berömda små marginaler ställde till det flera gånger i egen zon. Men han spelade också fram till de två mål i tredje perioden som borde ha gett tre poäng. Och hans målpass till Nordströms mål... nej, jag vet inte vad jag ska säga. Otroligt vackert.
6) Daniel Hermansson gjorde comeback – och han gjorde det med ett Mats Sundin-mål!


***


Detta var en statistiskt speciell match av flera anledningar. För det första, om Leksand går direkt till Kvalserien betyder det att en fjärdedel av den här bloggen nu är skriven.

För det andra (och eventuellt lite viktigare), halva serien är nu spelad. Alla lag har mött alla två gånger, en gång hemma och en gång borta.

Några observationer:

1) Leksand har slagit samtliga lag, men AIK enbart efter straffar.
2) Fyra lag har det blivit sex poäng mot: Borås, Oskarshamn, Örebro och Björklöven.
3) Leksand leder serien.
4) När förra årets grundserie var färdigspelad hade Leksand åtta spelare som hade snittat minst en poäng per match. Hittills i år är den siffran fyra: Prestberg, Hermansson, Jesper Ollas och Adam Rundkvist.
5) Det ser trögt ut på tekningsfronten. Bortsett från den sedan länge bortdunstade Andreas Johansson har laget ingen spelare på topp 25 i serien.
6) Leksand har gjort flest mål i serien.
7) ...och enbart Almtuna och AIK har släppt in färre.
8) Laget har högst power play-effektivitet av alla lag, men ligger bara sjua när det kommer till penalty killing.
9) ...vilket är lite arbetsamt då enbart Växjö har dragit på sig fler utvisningsminuter.
10) Jocke Eriksson har hållit nollan fem gånger, vilket är bäst i serien.
11) Prestberg leder både seriens skytte- och poängliga.
12) På fem matcher som har gått till övertid har Leksand enbart lyckats ta en bonuspoäng.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0