Del 31: Djurgården-Leksand

Djurgården-Leksand 1-2 (0-0, 0-1, 1-1)

Leksands mål: 0-1 Tomi Sallinen (Jens Bergenström, David Åslin), 1-2 Mattias Ritola (Johan Ryno, Tomi Sallinen).

***

En magnifik Oscar Alsenfelt.

En Jens Bergenström och en Tomi Sallinen som hjälps åt att ordna två mål.

Tre poäng i en sexpoängsmatch.

Det är vad jag kallar en god fortsättning.

***

Inga mål, inga utvisningar, få skott.

Ändå var det en intensiv förstaperiod det bjöds på. Att det var Djurgården som ägde pucken och styrde spelet rådde det inga tvivel om. Men det kändes planenligt. Ett piggt lag, inspirerat av ett välfyllt Globen och  med en fin höstsäsong i ryggen, störtar nästan per automatik framåt i en sådan här match. Det är mer naturlag än undantag.

Leksand hanterade det bra. Några gånger blev det lite väl svettigt runt Alsenfelt men annars styrde man effektivt undan Djurgården från de farligaste områdena och var hela tiden redo att slå till med snabba omställningar, speciellt David Åslin som såg ut att vara på gott humör.

Med lite flyt hade Leksand kanske till och med kunnat få med sig ett ledningsmål, men 0-0 efter första 20 var ett utmärkt resultat för de vitblåa.

***

Ledningsmålet kom i stället en dryg minut in i andra perioden. Jens Bergenström gjorde en kvick uppåkning och levererade en kall framspelning direkt på bladet till Tomi Sallinen, som var lika kall i sitt avslut och vallade in 0-1 via Mikael Tellqvist.

De närmaste minuterna efter målet var den kanske tyngsta sekvensen i matchen. Djurgården trummade på, Leksand fick inget grepp och kvitteringen såg ut att bli snabb. Tack och lov var Alsenfelt lysande och gjorde några yttergalaktiska räddningar.

Det gav laget chansen att äta sig in i matchen, lyfta upp spelet och oroa de mesta mästarna i deras zon. Ett betydligt effektivare sätt att spela på en ledning.

***

I början av tredje akten verkade Mattias Ritola vilja sätta ett extra avtryck.

Först, mindre än en minut in i perioden, med en nonchalant enhandsstötning i utsatt läge, där han försökte ta emot pucken, avstyra ett anfall, finta en motståndare och starta en kontring i en och samma slappa rörelse. Det slutade i stället, föga förvånande, med en tappad puck och ett 1-1-mål.

Sedan, en dryg minut senare, genom att smälla in ett slagskott från blålinjen, sedan Bergenström först ordnat numerärt överläge och efter det på klassiskt manér skymt Tellqvist för att hjälpa pucken in. 1-2. Matchens sista mål.

***

Leksand gör en otroligt gedigen bortainsats i dag. Disciplinerat, effektivt och konsekvent. Ritolas slarv var den enda plumpen i protokollet.

Att i en sådan här match, där man släpper igenom 40 skott mot eget mål, bara åka på ett baklängesmål och enbart dra på sig tre utvisningar visar på både uthållighet och karaktär.

Och precis så frutrerande som det är för motståndaren är det underbart skönt för oss. I dag gav det en seger som föder hoppet om ett lyckat 2015.