Del 12: Örebro-Leksand

Örebro-Leksand 3-5 (0-1, 2-3, 1-1)

Leksands mål: 0-1 Mattias Ritola (Linus Hultström, Toni Kähkönen), 0-2 Daniel Josefsson (Jens Bergenström, Robin Gartner), 1-3 Veli-Matti Savinainen (Toni Kähkönen, Tomi Sallinen), 2-4 Jens Bergenström (Linus Hultström, Martin Grönberg), 3-5 Tomi Sallinen.

***

Tre poäng. Fem mål. Jo, det är tydligen sant.

Hur gör man för att få möta Örebro lite oftare?

***

Ett missat friläge mot Frölunda senast. Ett avslut tidigt i första perioden i dag som, efter en fin slalomåkning, bara nästan hittade in.

Det tyckte Mattias Ritola fick räcka.

Sedan dunkade han, med en knapp halvminut kvar av inledningsperioden, in sitt första mål för Leksand för den här gången, väldigt fint framspelad av Linus Hultström.

***

Johan Ryno, på jakt efter första målet, var pigg i dag. Speciellt första perioden var han rejält på gång. Dels servererade han ett kanonläge för Veli-Matti Savinainen med en lysande framspelning, dels stal han puckar av Örebros backar med samma finess och frenesi som ficktjuven Aristarkos Filokrates använde för att sno plånböckerna av Dupond, Dupont och Tintin i "Enhörningens hemlighet".

***

Både Leksand och Örebro hade gott om riktigt bra målchanser i första perioden. I Leksands fall var det sällan resultatet av ordnat, uppställt spel i offensiv zon, utan snarare antingen av att Örebro kladdade fast med pucken i onödan eller av snabba anfall, som Savinainens läge på Rynos pass eller Jens Bergenströms vackra inspel till Martin Grönberg.

***

I andra perioden ersattes målchanserna av, kort och gott, mål. När kanonaden var över hade 0-1 förvandlats till 2-4.

Om vi i första behövde vänta nitton och en halv minut på utdelning räckte det nu med en och en halv.

Ett av de största problemen under säsongen har varit att Leksand så ofta har släppt in mål efter att ha förlorat kamperna nära kassen och inte lyckats göra sådana mål själv. Nu fick vi se Daniel Josefsson forcera sig fram, kasta sig raklång och så gott som liggande stöta in 0-2.

Savinainen såg till att bättre på lagets powerplaystatistik, en av få siffror som man inte har behövt skämmas för, ytterligare när han smällde in 1-3.

Och Bergenström, som numera nöjer sig med att enbart producera mot Örebro, gjorde sin andra poäng för dagen när han med en backhand vallade in 2-4 via målvaktens benskydd.

***

Säsongens matcher mot Örebro verkar över huvud taget vara traditionstyngda tillställningar. Senast gjordes målen av Hultström, Savinainen och Bergenström. Den här gången nätade både Savinainen och Bergenström, medan Hultström spelade fram till två fullträffar.

***

Örebro fick sedan jaga reducering i nästan hela den tredje perioden. Till slut, med knappt två minuter kvar, kom 3-4.

Det bästa sättet att hantera det som jagande lag? Tja, du kan ju alltid göra som Tomas Skogs och sjutton sekunder senare snacka till dig en utvisning. Jag misstänker att jag inte behöver nämna att han har Mora som moderklubb?

***

Och så har då också Oscar Alsenfelt fått vara med och vinna en match även den här hösten.

***

Ritola. Hultström. Josefsson.

Det är allt lite lustigt att Tommy Salo i lättpanikartade kristider har fått till så lyckade värvningar. Speciellt med tanke på alla de problem det har blivit med de som han ägnade en hel vår och sommar åt att plocka in.

***

Det enda som saknades i dag var väl egentligen en gammal hederlig slew-footing.

***

Det verkar som att Leksand har knäckt koden för hur man slår Örebro. Nu återstår det bara att lista ut hur man gör för att knäcka de övriga tio motståndarna. Men först tar vi lördag och firar det här.