Tug.blogg.se - nu också som bok

Hej igen!

Okej. "Vi rycker till, reklamen avbryts för sport", som det heter i Eskilstuna. Jag har ju jullov egentligen, men har inget annat val än att tillfälligt avbryta det.

För jag är numera publicerad författare:

Och jag har blivit det bakom min rygg. F med H är inte bara min sidekick, min livscoach, min sång och min glädje. Hon är min ansvariga utgivare också. Och en ansvarig utgivare gör det som gör den till ansvarig; den tar besluten som författaren själv inte är kvick nog att fatta.

Så, alla mina vänner, och varenda kotte som jag känner, spread the gospel och gå in här och köp för glatta livet.

Läs bloggversionen av vad som hände mig 2008. Läs mitt tal som chef över hela världen, min intervju med Fredrik Wikingsson, min hyllning till Homer Simpson, om när jag skulle ligga med 29 kvinnor på kort tid, min krigsförklaring mot Gud, om världens bästa flickvän, modebegreppen för sommaren 2008 och mycket, mycket mer.

Se själva hur bra jag tycker att boken är:


Ja, och så god jul igen då.


PUSS!

/Rudolf Huna

Ge mig en släde och en häst, några facklor och en lurvig fårskinnsfäll

Hej igen!

Man vet att man har jullov, och att ens flickvän inte har det, när man går hem klockan 08.50.

Och på tal om jullov har jag tänkt ta det härifrån i några dagar också.

Vi ses i mellandagarna. Hej så länge. Och god jul.

PUSS!

/Hannu Järvenpää

I was so much younger then

Hej igen!

Jag är hemma och firar jul.

När jag kliver in i mitt pojkrum möts jag främst av följande:

• Buster
-tidningar
• Bert-böcker
• Fotbollsaffischer anno 1996 (Stefan Schwarz, Tomas Brolin, Jonas Thern, Roland Nilsson och Eric Cantona)
Tintin-kassettband
• Buntvis med VHS-band (främst med inspelade That 70's Show-avsnitt)
• Hassan-skivor

Då är det är svårt att minnas sin barndom som något annat än ett Lasse Berghagen-ystert himmelrike.


PUSS!

/Reine Rauhala

Fotnoter about hard facts


Buster  -  Hommage à Boniek.

Tomas Brolin  -  En världsspelare.

Roland Nilsson  -  Sveriges mest fönade lugg.

Lasse Berghagen  -  Hommage à Fredrik Wikingsson hos Robins:Champions of Freedom

Hej igen!

Ja, det är ju krig. Nu mer än någonsin. Erik dundrar tillbaka med pukor och trumpeter.

Jag är, naturligtvis, inte det minsta orolig. Jag kommer, naturligtvis, ta hem det här. Jag vet att ni alla, naturligtvis, står på min sida. Men jag vill ändå, genom att säga ett par ord, visa att detta är allvar. Så. Så här ligger det till:


Medborgare, i detta ögonblick, är Jag och de allierade styrkorna i det tidiga stadiet av de militära operationerna för att avväpna Ove Lärkes son dennes skrivkunnande, befria svenska folket och försvara världen från stor fara.

Efter mina order har de allierade styrkorna börjat slå till mot utvalda mål av Ove Lärkes son betydelse för att underminera hans skrivande förmåga att utkämpa krig. Detta är de första stegen av vad som kommer att bli en bred och gemensam strid. Fler än 35 länder ger avgörande stöd – från användning av marin- och flygbaser, till hjälp med underrättelsetjänst och logistik, till deltagande av stridande förband. Varje land i koalitionen har beslutat att bära ansvaret och dela äran av att tjäna i vårt gemensamma försvar.


Till alla män och kvinnor i Sverige: Freden i en orolig värld och hoppet för ett förtryckt folk ligger nu i era händer. Det förtroendet är väl placerat.

Fienden ni möter känner snart till er skicklighet och ert mod. Folket ni befriar kommer att bevittna hederligheten och kraften hos det svenska folket.

I denna konflikt möter vi en fiende som inte har någon respekt för krigskonventioner och moralregler. Ove Lärkes son har placerat blogginlägg i ett försök att använda oskyldiga män, kvinnor och barn som sköldar för sitt eget okunnande.

Jag vill att hela världen känner till att de allierade styrkorna gör allt för att oskyldiga inte ska komma till skada. En militär insats i svår terräng i ett land stort som Örebro (och Gagnef) kan dra ut längre på tiden och bli svårare än en del förutsett. Och att hjälpa Örebros (och Gagnefs) folk till att åstadkomma ett förenat, stabilt och fritt land kräver vårt oförminskade engagemang.


Vi kommer till Örebro (och Gagnef) med stor respekt för dess medborgare, för deras fantastiska civilisation och för den religiösa tro de utövar. Vi har inga andra ambitioner med Ove Lärkes son än att avvärja ett hot och återvinna kontrollen över landet till dess medborgare.

Jag vet att våra familjer ber för att de ska återvända tryggt och snart kommer miljontals bloggare att be med dig för dina anhörigas trygghet och för att de oskyldiga ska skyddas.

För din uppoffring får du tacksamhet och respekt tillbaka från mig, Den Smorde. Och du kan vara säker på att våra styrkor kommer hem så snart deras uppdrag är slutfört. Så fort detta krig mot Ove Lärkes son är vunnet.


Jag går in i den här konflikten motvilligt – samtidigt är vårt syfte klart. Människorna i världen och våra vänner och allierade vill inte leva på nåder i en blogg som hotar freden med klumpiga texter och felaktiga påståenden om upphovsrätten. Vi kommer att möta hoten nu, med min blogg.

Nu när konflikten är här, är det enda sättet att begränsa dess varaktighet att gå in med avgörande kraft. Och jag kan försäkra er att det här inte blir någon kampanj med halvmessyrer och vi accepterar ingen annan utgång än seger.


Medmänniskor, faran mot mig och världen är övergående. Vi kommer att gå igenom den här tiden av fara och fortsätta arbetet för fred.

Vi kommer att försvara min blogg. Vi kommer med frihet till andra som kommer att breda ut sig.

Må Gud välsigna mig och alla som försvarar mig.PUSS!

/Riku Varjamo
Fotnoter about hard facts


Erik  -  Närkes Mats Ronander.

Medborgare  -  Hommage à Ulf Samuelsson.

Halvmessyrer  -  Hommage à Micke Dorsin.

Det finns vissa regler och restriktioner

Hej igen!

Jag ligger just nu i krig. Och den här gången är det inte med Gud.

Nej, det är den här killen jag strider mot:

Till IPRED-tidernas ära har vi startat ett upphovsrättsligt fältslag.

Allt började med att han bloggade om sin födelsedag och att han fyller samma dag som Adam Sandler. Som vi alla redan vet var jag först på det, med flera månaders marginal. Jag var inte sen på hanen, utan slog snabbt tillbaka genom att skriva om ett fotbollsspel utan att hommagera honom, trots att det var han som tipsade mig om det. Han hotade i kommentarsfältet med rättsliga åtgärder.

Blev jag skakad? Det blev jag inte.

Jag valde att följa upp med en glirande hommage à Adam Sandler i går. Och i dag publicerar jag en bild på honom utan fotografens tillstånd.

Ditt drag, Erik.


PUSS!

/Mike Kennedy

Fotnoter about hard facts


Gud  -  Hommage à Mikael Karlberg.

Adam Sandler  -  Hollywoods Özz Nujen.

Rättsliga åtgärder  -  Hommage à Billy Butt.

I thought you said 'maple leaves'

Hej igen!

Virtanen krönikerar i dag roligt om felhörningar i låttexter. En klassiker såklart och det har hänt mer än en gång att i alla fall jag tyckt att en låt blivit sämre när jag tittat i konvolutet och sett vad som verkligen sjungs.

För en dryg timme sedan var jag med om en alternativ variant av felhörning. När jag kom hem från stan stod en man vid porten, tittandes flackandes på namnlistan samtidigt som han knappade med sin telefon. Jag kom till undsättning och låste upp.

Mannen sade då, tyckte jag mig höra, "vet du var 'tack' håller hus?".

Jag trodde först att det var väldigt omvänt och märkligt sätt att tacka. Ett standardskämt rent av.

Mina hjärna började på en nanosekund kokar över av hånfulla tankar på vad ett sådant skämt säger om honom.


Sedan insåg jag att han menade företaget T.A.C. som håller till i husets översta våning.


PUSS!

/Arthur Pensky

Fotnoter about hard facts


Virtanen  -  Motalas Jonathan Ross.

Hånfulla tankar  -  Hommage à Adam Sandler.

Raceball

Hej igen!

När jag bodde i England hade jag ingen dator hemma. Så när vi skulle följa exempelvis Patrik Wallenbergs kvalserieäventyr eller Sveriges OS-äventyr var jag och Björn tvungna att förlita oss till universitetets datasalar.

Medan vi lyssnade på matcherna behövde ju tid fördrivas. Detta var pre-The Miracle of YouTube hade etablerat sig i våra medvetanden, och istället var det onlinespel på internet som fick rädda oss.

Vi spelade pingis på fyrans hemsida, sjukamps- och frisparksutmaningar på Sportbladet.se och Skissa och gissa och allt vad det var. Det mesta fick helt enkelt duga.


Varför berättar jag detta nu?


Jo, för att jag stillsamt undrar varförihelvete detta inte fanns då. Som en blandning av Championship Manager, Sims och Spotify. Jag skulle ha längtat efter varenda hockeypaus.


PUSS!

/Sal Bass

Fotnoter about hard facts


England  -  Lilla Göteborg.

Patrik Wallenberg  -  Det finns ett ord för sådana som han, och det är "ondska".

The Miracle of YouTube  -  Hommage à Fredrik Wikingsson hos Kristian Luuk:Life of only semi-luxury

Debatten om IPRED-lagen härjar fritt för tillfället. Jag tänker inte lägga mig i den. Däremot kan jag i korthet konstatera att diskussionen i sig gör mig glad eftersom den påminner om South Parks version av det hela:


"– This is the home of Lars Ulrich, the drummer for Metallica. Look. There's Lars now, sitting by his pool.

What's the matter with him?
– This month he was hoping to have a gold-plated shark tank bar installed right next to the pool, but thanks to people downloading his music for free, he must now wait a few months before he can afford it. Come. There's more. Here's Britney Spears' private jet. Notice anything? Britney used to have a Gulfstream IV. Now she's had to sell it and get a Gulfstream III because people like you chose to download her music for free. The Gulfstream III doesn't even have a remote control for its surround-sound DVD system. Still think downloading music for free is no big deal?    

We... didn't realize what we were doing...    
 – That is the folly of man. Now look in this window. Here you see the loving family of Master P. Next week is his son's birthday and, all he's ever wanted was an island in French Polynesia. 

So, he's gonna get it, right?
    
 – I see an island without an owner. If things keep going the way they are, the child will not get his tropical paradise.
  
We're sorry! We'll, we'll never download music for free again!
  – Man must learn to think of these horrible outcomes before he acts selfishly or else... I fear... recording artists will be forever doomed to a life of only semi-luxury."

You're exactly like in high school

Hej igen!

Jag tror inte att Elly the Eagle tycker om mig längre. Hon skickade ett sms i morse:

Vår lärare är rolig. Han säger "usel" ganska ofta. Då brukar jag i regel tänka på dig.


Uncool, Ernie.


Puss!

/Joe Davola

It's like Sophie's Choice, for idiots

Hej igen!

Jag åkte tåg i går. Jag läste då, som sig bör, Sveriges mest halvhjärtade tidning Kupé.

Annika Jankell intervjuade Idol-mannen Anders Bagge. Han fick bland annat svara på en rad tvåalternativsfrågor i stil med "Aftonbladet eller Expressen?", "Madonna eller Celine?" och "Hund eller katt?".

Den sista frågan som skulle bestämma Anders personlighet var "Pengarna eller livet?".


Kan inte detta utses till världshistoriens meningslösaste fråga?


Jag menar, det är ju solklart vad man svarar.

För vad är meningen med att leva om man inte kan konsumera?


PUSS!

/Mr Cohen

Fotnoter about hard facts


Annika Jankell  -  Hommage à Thorsten Flinck och en tunna med hårbalsam.

Aftonbladet  -  Hommage à David Letterman.

I could walk to England for another one of those bad boys

Öppet brev till pappa:

Hej igen pappa!

Jag ville bara göra dig uppmärksam på att Estrella börjat sälja vinägerchips.

Hej då.

Gäller det Ulf Lundell också?

Hej igen!

Vi vet alla att ordet "västgöte" uttalas som "vächötte". Och "östgöte" som "öchötte". Landskapet Södermanland uttalas nästan alltid "Sörmland". Och staden Kristianstad som "Krichansta".

Det är inte det att jag inte förstår varför. Jag ser den dialektala logiken och att det är enklare att säga.

Det jag undrar är istället när och hur detta blev en den accepterade sanningen. Jag menar, uttalar man de där orden som de stavas blir man utskrattad (och eventuellt lynchad).

Vem är den briljante retorikern/hjärntvättaren som stått för konststycket om att övertyga folkmassorna?


Jag har två gissningar:

1) Nicolae Ceauşescu, som med det namnet och den stavningen måste ha fått jobba en hel del med uttalsinstruktioner.

2) Henning Mankell, som på obegripliga grunder lyckats förleda en hel nation (och Jan Guillou) att tro att betoningen ska ligga på "Mank", trots att det är två l på slutet.


PUSS!

/Leapin' Larry

Fotnoter about hard facts


Västgöte  -  Hommage à The Linkinator (ta och blogga igen, för i helvete).

Östgöte  -  Hommage à Jan Gradvall.

Södermanland  -  Hommage à Kennet Andersson.

Lynchning  -  Hommage à Den Gamla Goda Tiden.

Top of the muffin to you!

Hej igen!


Pellesundbergs mobbing av oss studenter har börjat urarta. Och vi har verkligen börjat bli avtrubbade. Det har gått så långt att vi knappt ens reagerar när han skriver "Horunge" på våra redigeringsövningar.

Omskakande. Och sorgligt.

Nog för att det är han som bestämmer. Men att gå till personangrepp är bara kymigt.


PUSS!

/Dylan Murphy


Fotnoter about hard facts


Pellesundberg  -  58, adjunkt, lyckligt gift, spelexpert som lever livet.

Horunge  -  Det här inlägget är roligt eftersom "horunge" är en grafisk term.

I've lost myself

Fråga 4: Hur borttappad kan en lånad iPod vara?

Svar: Den kan vara jätteborttappad.

Fotnoter about hard facts


Fråga 4  -  Fråga 3.

Du ser ju ut som Albert & Herbert

Hej igen!

I går åkte jag tåg och direkt efter gick jag ut och åt. Jag trodde att jag skulle hinna byta kläder emellan. Jag hade fel.

Mitt middagssällskaps klädsel: Skjortor eller blusar.
Tugs klädsel: Sju år gammal långärmad t-shirt med en för stor Dylan-t-shirt över.

Jag undrar vad Ben & Gunnar-Tobbe skulle säga om det.


PUSS!

/Joel Rifkin

Som att försöka dansa med en myndighet

Andres Lokko om Jamie Olivers nystartade tidningsmagasin:

"Tanken med hans tidning är att det ska kännas som 'att komma hem till familjen Oliver i Primrose Hill'.

Det gör det inte. Jamie känns som att flyga Ryanair.

Tidningen är ett illa formgivet inflight-magasin i sin allra uddlösaste form, så välmenande innehållslöst och grabbigt 'skönt' att jag nu vet hur det känns att tvingas läsa en innebandymatch."

Don't ever leave me, don't ever go

Hej igen!

Det brukar heta att man aldrig ska förstöra en bra historia med sanningen. Och det finns verkligen anekdoter som jag aldrig vill vara med om att de bevisas som påhittade.

En av de stora brasklapparna inom litteraturforskning är att man inte ska stirra sig blind på en författares liv när man tolkar dennes verk. Men det finns lägen då detta varnande finger bara känns löjligt.


Varför tar jag då upp dessa saker?

Jo, jag nämnde ju Dylans "Sara" i går. Låten, från 1976 års Desire, handlar om Dylans dåvarande fru Sara Dylan. Deras elvaåriga äktenskap hade knakat i fogarna i ett par år. Blood on the Tracks (kanske det bästa album som någonsin spelats in), som släpptes redan året innan, har blivit allmänt omtalat och känt som Dylans skilsmässoalbum, trots att de då fortfarande var gifta.

Men historien säger att han spelade in "Sara", på en enda tagning, medan hon stod utanför och lyssnade. Och när låten var färdig försonades de, hon tog tillbaka honom och de var lyckliga igen.

Howard Sounes pratar i sin digra Dylan-biografi med Dylans medkompositör Jacques Levy:


Under den andra inspelningskvällen anlände Sara Dylan oväntat. "Jag skulle tro att hon kom till New York för att se om det fanns en chans till en återförening. Jag skulle tro att det var vad hon tänkt sig. Jag vet att hon hade tänkt sig det", säger Levy som inte hade träffat Sara på hela sommaren. Bob återvände till studion med sitt band och tog upp en gitarr. Han sjöng "Sara" för sin fru medan hon iakttog honom genom glasrutan. Sången inleds med minnen från från sommardagar på stranden då barnen var små och den påminner om semestern i Portugal under deras första tid tillsammans för länge sedan. Han ber henne om förlåtelse för sina försyndelser nyligen och på slutet sjunger han: "Don't ever leave me, don't ever go."
"Det var alldeles märkvärdigt. Man kunde höra en nål falla", säger Levy. "Hon blev fullständigt förstummad. Och jag tror att det var en vändpunkt... Det fungerade. De blev faktiskt sams." Den märkliga första inspelningen av "Sara" blev den sista sången på Desire.Låt oss inte tänka på att Levy kanske minns fel. Eller kanske övertolkar. Eller på att de ändå slutligen skiljdes året efter, i en extra smutsig separation där Dylan bland annat startade en relation med en god vän till Sara som hon anställt som barnflicka för att få stöd under skilsmässan.

Låt oss istället tro på att denna låt, en av de vackraste kärlekssånger som har skrivits, faktiskt gjorde en konkret skillnad. Att det inte bara är vi andra som har fått njuta av den. Att den är ett bevis på popmusikens eviga makt över våra liv.


PUSS!

/Todd Gack

Fotnoter about hard facts


Sanningen  -  Hommage à Pontus Gårdinger.

Bob Dylan  -  Duluths Patrik Isaksson.

Skilsmässa  -  Hommage à Ross Geller.

Oh, how the sun shines inside you, just like I do

Hej igen!

I dag är ingen vanlig dag. En väldigt speciell person fyller år.
En person som har fyllt mig med så mycket glädje.
Som jag tänker på det första jag gör när jag vaknar på morgonen och det sista jag gör innan jag somnar på kvällarna.
Som får mig att känna mig hel.
Som är so easy to look at, so hard to define.
Ja, världens vackraste till och med.

Så.

Grattis på födelsedagen, Ola Rapace!


Ja, och så fyller visst min flickvän år också.

Puss och grattis, älskling! Du gör mig till världens lyckligaste varje dag.


PUSS!

/Seven Costanza

Fotnoter about hard facts


So easy to look at, so hard to define  -  Hommage à Sara:

Ola Rapace  -  Hommage à Filip och Fredrik:I told them I was the editor of a famous etiquette book

Hej igen!

Min o-vän Jonas och jag hörde i dag någon som lät som Pellesundberg tjoa inifrån lunchserveringens diskrum. Vi lekte då med tanken att han inte hade haft råd att betala sin lunch och därför fick arbeta igen sin skuld genom att diska.

Det visade sig inte vara Pelle.

Men det var inte dödfött, för det väckte en viktig fråga till liv. Händer det numera någonsin att den som inte kan betala notan får diska istället? Eller, i sanningens namn, har det någonsin hänt överhuvudtaget, mer än i seriestrippar?

Det är hur som helst en lika klassisk (och saknad) bestraffningsmetod som när Knasen gör hyss och tvingas skala en tiokubikmeters hög med potatis.


PUSS!

/Steve Gendason

Fotnoter about hard facts


Jonas  -  Södra alléns Ingvar Oldsberg.

Pellesundberg  -  Lever livet.

Knasen  -  Hommage à Träsklägret.

That's like summer in a bowl

Jisses. Korridoren doftar av mat. Det luktar som pappas vitlöksspäckade rådjursstek. Jag skulle kunna cykla de trettio milen hem för mindre.

RSS 2.0