Del 27: Troja-Ljungby-Leksand

Troja-Ljungby-Leksand 2-5 (1-2, 0-3, 1-0)

Leksands mål:
0-1 Tony Virta (Thomas Rhodin, Peter Nordström), 0-2 Pelle Prestberg (Tomas Kollar, Patrik Carlsson), 1-3 Peter Nordström (Tony Virta, Jussi Pesonen), 1-4 Martin Karlsson (Markus Persson, Marcus Weinstock), 1-5 Thomas Rhodin (Daniel Hermansson, Pelle Prestberg).


***


Ett viktigt styrkebesked och en viktig revansch. Det måste ha varit skönt för laget att utan pardon trycka till Troja-Ljungby efter genomklappningen tidigare i veckan. Man kopplade greppet direkt och släppte det aldrig och matchen dödades definitivt när Peter Nordström satte 1-3.

***

Positivt:

1) Nordström-Jussi Pesonen-Tony Virta fortsatte att leverera med två eleganta mål där Nordström och Virta bjöd varandra på perfekta mackor. På sina två matcher tillsammans har dessa tre spelare gjort sammanlagt 15 poäng.
2) Pelle Prestberg-Patrik Carlsson-Tomas Kollar ville inte vara mycket sämre och gjorde ett ännu vackrare mål till 0-2.
3) Daniel Hermansson gjorde poäng för fjärde matchen i rad.
4) Antti Hulkkonen visade återigen upp ett stabilt backspel.
5) Oliver Ekman-Larsson var ännu en gång vass i passningsspelet och har knappt visat upp några tecken alls på att vara trött sedan han kom tillbaka från JVM.

***

Desto tyngre för Marcus Weinstock som under ett av få byten bjöd på 2-5 med en fatal felpass.

***

Tom Lawson gjorde på det stora hela en mycket bra match men släppte för andra raka matchen in ett mål efter en onödig retur, den här gången efter en ganska lös backhand. Joacim Eriksson släpper, precis som Ed Belfour på sin tid, också en hel del returer, men är då, också som Örnen, beredd att reparera det. Lawson verkar bli överrumplad när det kommer nya skott mot honom efter att han har släppt ut pucken.

***

Nog vill vi väl få se Jens Bergenström lite oftare?


***


För snart två månader sedan tippade jag på annan plats vilka sex lag som skulle hamna i årets kvalspel. Jag trodde på:

Rögle
Södertälje
Leksand
Växjö
Malmö
AIK

Strax därpå gick mer eller mindre varje lag som nämndes i positiva ordalag i det inlägget in i formsvackor och jag undrade plötsligt om jag skulle få ett enda rätt. Men det har vänt på sig igen och för tillfället känns det fullt rimligt att samtliga sex lag får kvala i vår, även om Malmö hänger löst och jag tror att det imponerande starka Södertälje har en hyfsad chans att passera det opålitliga Timrå.

Det lag som jag ställde mig mest tveksam till att ta med var Rögle. Det var ju med facit i hand inte direkt motiverat. I stället har de ju längre säsongen har gått bara blivit sämre och sämre och är rejält akterseglade i tabellen med 15 poäng upp till strecket. Det kommer naturligtvis att bli kval för ängelholmarna. Och förhoppningsvis och troligtvis får de det förbannat svårt där.

Det brukar ofta sägas om avhängda lag att de kan ha en fördel för att de "vet att de ska kvala" och "kan förbereda sig länge på kvalspel". Men när det väl kommer till kritan brukar de orden ha ungefär lika bra täckning som de som påstår att spelordningen i Kvalserien inte spelar någon roll, eftersom "man ska möta alla ändå" (om Leksand får inleda hemma mot Södertälje och sedan borta mot Rögle i år också kommer jag eventuellt att slå ner någon).

Sanningen brukar i stället lyda att om man är för dålig för att på allvar utmana i Elitserien är man förmodligen också för dålig för att på allvar utmana i Kvalserien.

Det är bara att ta Leksand. Tre gånger har elitseriespel slutat med kval. Vid samtliga tillfällen har detta varit klart med minst ett par omgångar kvar av grundserien. Om det hjälpte? Nej, inte direkt. Samtliga tillfällen åkte man ur. Och var inte ens speciellt nära att göra något annat. De två första gångerna kom man fyra. Den tredje femma.

Men vill du ha fler exempel än Leksand? Tja, vi kan väl fråga Malmö.

2005 kom de sist i högsta serien och fick tillsammans med Brynäs kvala. Aftonbladets Mats Wennerholm påstod att de allsvenska lagen skulle vara chanslösa eftersom elitserielagen var "alldeles för bra för att åka ur". Facit: Malmö var aldrig nära att klara av det medan Brynäs först efter att ha varit i djup brygga krånglade sig kvar.

2007 fick Malmö verkligen chansen att förbereda sig för kval. Man kom 25 poäng efter tabellelvan Skellefteå och hann byta ut såväl tränare som stora delar av spelartruppen. Om det hjälpte? Inte alls.


Del 26: Leksand-Sundsvall

Leksand-Sundsvall 6-3 (1-1, 3-2, 2-0)

Leksands mål:
1-0 Tony Virta (Peter Nordström, Jussi Pesonen), 2-1 Peter Nordström (Jussi Pesonen, Oliver Ekman-Larsson), 3-2 Tony Virta (Peter Nordström, Jussi Pesonen), 4-2 Jussi Pesonen (Peter Nordström, Oliver Ekman-Larsson), 5-3 David Åslin, 6-3 Daniel Hermansson (Pelle Prestberg, Marcus Weinstock).


***


Onödigt spännande, brukar det väl heta? Sundsvall lyckades ha 1-1 efter första perioden utan att ha skapat en enda målchans. Och i andra perioden hade debutanten Tom Lawson det tungt. Först släppte han en billig retur och följde upp den passivt vid 2-2 och sedan tappade han stolpen vid 4-3.

Det var ungefär samma historia förra gången man mötte Sundsvall hemma. Då slarvade man bort både 1-0- och 2-1-ledning efter billiga misstag. Tack och lov lyckades man dra ifrån i tredje perioden.

***

Positivt:

1) De nya spelarna fick onekligen chansen att spela in sig i laget. Det kändes som att kedjan med Jussi Pesonen, Tony Virta och Peter Nordström spelade konstant i de två första perioderna. Och det betalade sig.
2) ...för Pesonen gjorde 1+3.
3) ...och Virta fick äntligen spräcka sin poängnolla med två mål. Det första var dessutom ett kämpamål av Göran Hermansson-snitt.
4) ...och Peter Nordström fick med Troja-Ljungby-matchen inräknad poäng på Leksands samtliga mål i fem raka perioder. Sex mål, närmare bestämt. Det vore guld värt om den här kedjan kan fortsätta producera mycket. De skulle bli ett utmärkt komplement till Pelle Prestberg-Patrik Carlsson-Tomas Kollar som vi redan vet vad de kan göra tillsammans.
5) Också Antti Hulkkonen fick mycket förtroende och såg bra ut och utstrålade auktoritet. Trots hans eleganta knävolleysjälvmål till 1-1.
6) Daniel Hermansson var förmodligen den ende som kunde kallas het mot Troja. Han fortsatte på det inslagna spåret och förtjänade därför sitt 6-3-mål.
7) Kul också för David Åslin att äntligen få göra mål igen.

***

Det är trist att Eric Johansson har hamnat lite i skymundan i år och dessutom har tappat en hel del av sitt poängplockande. Han har kommit i kläm lite på samma sätt som Morten Green och Jens Bergenström gjorde förra året, men de snittade ändå över en poäng per match. Johansson gör dock mycket och viktigt jobb i det tysta, speciellt nu när det är tunt med naturliga centrar. Även om han slog en blindpass vid 2-2 i den här matchen.


***


Leksand har brutit kontraktet med Timo Leinonen. Man är nu uppe i en komplett femma med spelare som har offrats den här säsongen under mer eller mindre kontroversiella former.


Timo Leinonen

Per-Anton Lundström – Niklas Andersson

Johan Eneqvist – Mathias Johansson – Robert Petrovicky


Gällande kontrakt som har brutits med Leinonen, Lundström och Eneqvist. Ett enligt Petrovicky gällande kontrakt som har brutits med honom. Ett kontrakt som har dragits tillbaka från Johansson. Och ett brutet avtal som ingen verkar ha vetat hur det såg ut med Andersson.

I inget av de här fallen har det traditionella pratet om ”gemensamma överenskommelser” eller ”inga hard feelings” tagit överhanden. I stället har samtliga spelare utom Eneqvist varit öppna med sitt missnöje över hur de har behandlats av föreningen.

Som så ofta kan man se allt detta såväl från en positiv som en negativ synvinkel.

Man kan se det som att LIF har insett att man inte kommer dit man vill utan att våga ta de tuffa besluten. Att man inte låter sig hindras av gamla misstag. Att spelare måste prestera för att tjäna så bra som de gör i Leksand. Då det här bland annat handlar om fem spelare som har spelat i Elitserien, två i NHL och tre i landslaget är det också tydligt att Leksand inte låter sig förblindas av gamla meriter. Dessutom fanns det, bortsett från fallet Eneqvist, tydliga sportsliga anledningar till besluten.

Samtidigt ger det också bilden av en förening som kastar sig in i saker som den inte har koll på. Som inte riktigt vet vad den vill. Både Leinonen och Eneqvist hade kontrakt även över nästa säsong. Det här ger också bilden av att Leksand är en ganska hänsynslös förening och jag undrar hur det påverkar potentiella nyförvärv. Oavsett om dessa aktioner har varit fullständigt befogade eller inte, eller om man har haft juridiken på sin sida i fallen Johansson och Petrovicky, har jag svårt att tro att dessa typer av beslut lockar spelare att skriva på. Eller agenter att förhandla med föreningen.

Vi får verkligen hoppas att den här tuffa satsningen betalar sig och ger en plats i Elitserien. Annars kan det bli dyrt, både ekonomiskt och ryktesmässigt.

Och jag hoppas att även om säsongen går vägen så kommer vi inte att glömma dessa sex spelares insatser för laget. Ja, förutom möjligen Per-Anton Lundströms då.


Del 25: Leksand-Troja-Ljungby

Leksand-Troja-Ljungby 2-5 (1-2, 0-1, 1-2)

Leksands mål:
1-0 Peter Nordström (Daniel Hermansson, Oliver Ekman-Larsson), 2-5 Peter Nordström (Eric Johansson, Daniel Hermansson).


***


Det känns ju onekligen lite ironiskt så här i efterhand. Att jag efter drygt tio minuter tänkte på hur bra det såg ut. Som om Leksand hade tagit med sig farten från toppmatcherna och nu skulle köra över Troja-Ljungby.

För hur orimligt det än kan låta nu efter matchen visade Leksand till en början att det verkligen var serieledaren mot nästjumbon. Jean-Luc Grand-Pierre hade två bra chanser redan i första bytet. Tidigt power play. Tidigt mål. Och så såg det ut att fortsätta. Tills Troja gjorde 1-1.

***

Några ljusglimtar:

1) Daniel Hermansson var i mitt tycke Leksands bäste spelare. Han missade förvisso någon chans för mycket, men hade en beslutsamhet i anfallsspelet som övriga laget verkade sakna och var därför en av få spelare som överhuvudtaget skapade och fick målchanser.
2) Det var väldigt roligt att få se Victor Rask spela igen. Det blev ju inte så mycket speltid för honom (jag vet verkligen inte varför), men han hann redan under sitt första byte ordna den utvisning som ledde till 1-0.
3) Även om Oliver Ekman-Larsson drog på sig en onödig utvisning i början av tredje perioden visade han att han var taggad, både i och utanför spelet.

***

Trots att Peter Nordström gjorde båda målen hade vår rutinerade Färjestad-maffia ingen stor afton. En okoncentrerad passning av Nordström förstörde en bra anfallsmöjlighet och blev i stället till en kontring som gav 1-1. Thomas Rhodin drog på sig 2+10 i slutet av andra perioden. Tvåan gav 1-3 och tian att Leksand var tvungna att försöka forcera i inledningen av tredje perioden utan sin offensivt vassaste back. Den forceringen blev heller inte lättare av att Pelle Prestberg drog på sig en onödig utvisning som gav 1-4.

***

Det här var en för säsongen ganska otypisk insats av Leksand. Dels har man varit väldigt bra på att vända onödiga underlägen mot på papperet sämre lag. Och dels så har man varit bra på att inte tappa humöret när motståndarna har spelat fult.

Nu tappade man humöret och drog på sig onödiga utvisningar trots att Troja inte verkade spela speciellt fult och att man inte fick så många domslut emot sig. De flesta tveksamma besluten från domaren kom när matchen redan var avgjord.

***

Joacim Eriksson gjorde inga stora misstag, men bjöd heller inte på det där lilla extra som i alla fall jag är van vid. Jag fick känslan av att han var lite trött. Så Tom Lawson får gärna vara på plats så snart som möjligt, så Eriksson får vila lite.

***

Leksand vann skotten i varje period. Och förlorade målen i varje. Inte direkt något som man har behövt vänja sig vid den här säsongen.

***

Ingen kan anklaga Paul Weller-look-a-liken Tony Virta för att ha tur. Först verkade han med en andraass äntligen få en poäng vid 1-0, men det visade sig att Nordström var sist på den pucken. Och i tredje perioden sköt han i stolpen. Så han får stå kvar på 0+0 ett tag till.


***


Efter en skräpmatch som denna kan det vara skönt att grotta ner sig i lite statistik. Bland annat för att Leksand toppar i den viktigaste statistiken – serietabellen.

I och med matchen mot Troja är tre fjärdedelar av serien spelad. Nu återstår en match mot vardera lag.


Låt oss göra en tabell som är baserad på hur många poäng Leksand har tagit mot lagen. Vi kan väl kalla den De Vill Vi Möta I Kvalet-tabellen:


Borås  9
Oskarshamn  9
Örebro  9
Björklöven 7
Västerås  7
Sundsvall  7
Malmö  6
Mora  6
Växjö  6
Bofors  5
Troja-Ljungby  4

Almtuna  3
AIK  2

Slutsats? Well, det vore väl inte så dumt om AIK tappade sin nuvarande direktplats eller om Almtuna misslyckades i play off.


Några andra observationer:

1) AIK är fortfarande det enda lag som Leksand inte har tagit tre poäng mot.
2) Leksand leder serien.
3) Tre spelare i Leksand snittar minst en poäng per match: Prestberg, Hermansson och Adam Rundkvist. Jesper Ollas och Patrik Carlsson ligger strax under. Och kanske vill Jussi Pesonen ha något att säga till om här. Förra säsongen låg Jan Huokko över det snittet, i år är bäste back Rhodin med 19 på 29 matcher.
4) Leksand ligger åtta när det gäller antalet avfyrade skott. Man har en klar ledning när det gäller effektivitet då man gör mål på 11,93 % av sina skott.
5) Enbart Andreas Johansson, som väl egentligen knappt ska räknas, återfinns på topp 25 i seriens tekningsliga.
6) Leksand har gjort flest mål i serien.
7) ...och enbart Almtuna och AIK har släppt in färre.
8) Laget har högst power play-effektivitet av alla lag, men ligger bara åtta i penalty killing.
9) ...dock har man minskat antalet utvisningar och har sjunkit till en femteplats i den ligan.
10) Jocke Erikssons åtta nollor är klart bäst i serien.
11) Prestberg leder både seriens skytte- och poängliga. Han ligger fyra i assistligan.
12) Leksand har enbart lyckats ta två bonuspoäng av sju möjliga i matcher som har gått till övertid.


Del 24: Sundsvall-Leksand

Sundsvall-Leksand 0-6 (0-2, 0-1, 0-3)

Leksands mål:
0-1 Daniel Hermansson (Eric Johansson, Thomas Rhodin), 0-2 Kimmo Lotvonen (Peter Nordström, Thomas Rhodin), 0-3 Pelle Prestberg (Patrik Carlsson, Jean-Luc Grand-Pierre), 0-4 Thomas Rhodin (Tomas Kollar, Pelle Prestberg), 0-5 Pelle Prestberg (Patrik Carlsson, Tomas Kollar), 0-6 Jens Bergenström (Daniel Hermansson, Kenny Källström).


***


Eftersom jag jobbade har jag inte sett en enda sekund av den här matchen, inte ens i efterhand. Och jag vet inte. Jag kanske borde sluta titta på matcherna. Målskillnaden i de tre senaste som jag har missat är nu 16-0 i Leksands favör.

***

Men ska man bygga en matchrapport enkom på målprotokollet var det här rätt match. Mycket anmärkningsvärt hände.

1) Joacim Eriksson höll nollan för andra matchen i rad och är nu ensam om klubbrekordet.
2) Jens Bergenström gjorde sitt första mål på nästan ett år.
3) Första assisten för Jean-Luc Grand-Pierre.
4) Pelle Prestberg gjorde ungefär som han brukar. Två mål och en assist alltså.
5) Skadeuppehållet gjorde gott för Thomas Rhodin. Bortsett från en halvdan och slarvig match mot Malmö har han övertygat och mot Sundsvall blev det tre poäng.
6) Patrik Carlsson knaprade sig allt närmare ett snitt på en poäng per match.
7) Däremot är Tony Virta fortfarande poänglös. Det vore nog på sin plats att det fick sig ett slut mot Troja-Ljungby på onsdag.

***

Tre skäl till att den här segern gör mig lite extra glad:

1) Det var starkt att ladda om efter urladdningen mot Mora.
2) Leksand har haft en halvdan bortastatistik under säsongen.
3) Leksand har också haft problem borta mot just Sundsvall tidigare. Och det är inte att undra på. Jag har varit i Gärdehov några gånger och det är inte direkt det roligaste som man kan uppleva och det är inte så att det lockar till hockeyfest. Det gjorde den här klara segern ännu skönare.


***


Eriksson skrev alltså klubbhistoria i matchen. Jag trodde annars att målvaktsbiten skulle vara speciell av en annan anledning. Christer Olsson hintade nämligen efter Mora-matchen att Timo Leinonen skulle få chansen för första gången efter sin skada.

Men det blev alltså en till match vid båsdörren för finnen.

Det är ju en rätt speciell sysselsättning det där med att vara reservmålvakt. Jag undrar verkligen hur arbetslivet är för de som är uttalade andraval. Och hur mycket hoppas man, innerst inne, att ettan ska slita sönder ljumsken? Ligger man långt ner i rangordningen som utespelare kan man alltid få några byten per match att försöka kämpa sig in i laget under. Det funkar inte riktigt så för målvakter.

Jag kan tänka mig att det här är en av de svåraste bitarna för sportchefer att veta hur de ska hantera. Man måste ha en bra back up. Och samtidigt kan inte mer än en åt gången spela. Och målvakten är en position där man inte riktigt kan slänga in något dåligt, det brukar onekligen märkas.

Och marknaden har också förändrats lite under 2000-talet. De äldre, uttalade reserverna är ganska få nu. Antingen spelar båda målvakterna ungefär lika mycket eller så är reserven junior eller förstaårssenior, och dessa vet att snart kan det vara de som är kungar.

Det blir också allt ovanligare att ett lag år efter år har samma ersättare. Det senaste riktiga praktexemplet var förmodligen Södertäljes Magnus Lindquist som spelade i klubben större delen av både 90- och 00-talet utan att speciellt ofta vara förstaval. Och jag undrar hur många matcher som Luleås Erik Granquist såg från båset medan antingen Robert Skoog eller Jarmo Myllys spelade. Eller hur många gånger Brynäs Lars Karlsson fick se från sidan hur Michael Sundlöv slashade motståndaranfallare i ryggen.

Leksand har relativt ofta kört (eller åtminstone försökt köra) på "två bra målvakter"-spåret. Men några rediga bänknötare har de allt samlat på sig:

Bengt Höglund
Jonas Fransson
Tomas Duba
Mike Ayers
Manne Fredriksson

Jag ser annars gärna att Leksand har ett uttalat förstaval. "Två bra målvakter" slutar oftast bara i ett Peter Hirsch/Joni Puurula-mög. Men det är klart. Ge mig Johan Hedberg/Per-Ragnar Bergkvist i 1996/97 års form och jag tar det alla dagar i veckan.

Ja, såvida inte Joacim Eriksson finns att tillgå naturligtvis.


Del 23: Leksand-Mora

Leksand-Mora 3-0 (1-0, 0-0, 2-0)

Leksands mål:
1-0 Pelle Prestberg (Tomas Kollar), 2-0 Patrik Carlsson (Pelle Prestberg), 3-0 Peter Nordström (Pelle Prestberg).


***


Tre poäng mot Mora. Nollan hållen. Egentligen räcker det med att skriva så. Den här typen av matchen tömmer ens skalle.

Det här var säsongens tredje "minikvalserie" med matcher mot Malmö-AIK-Mora. Och det har gått framåt. Första gången blev det tre poäng. Andra gången fem poäng. Och den här gången sex stycken.

***

Några spelare stack ut.

1) Pelle Prestberg är ovärderlig i den här typen av matcher. Han låg bakom samtliga mål. Och under de två senaste ovannämnda minikvalen har han gjort tre mål, åtta assist och sammanlagt elva poäng på sex matcher. Skada dig inte, Pelle! Hör du det?
2) Joacim Eriksson tangerade äntligen Ed Belfours klubbrekord med sju nollor på en säsong. Och precis som för Belfour kom den sjunde nollan på hemmaplan mot Mora. Stjärnor vet att välja sina tillfällen att stila.
3) Peter Nordström har missat många chanser de två senaste matcherna och har även slarvat lite för mycket. Samtidigt har det märkts hur han har klivit fram och synts på ett helt annat sätt i de här tuffa, heta matcherna.
4) Martin Karlsson fick massvis av speltid och levde bra upp till det. Det enda jag kan klaga på är att han tar lite för många enkla avslut. Det är ju alltid bra att få pucken på mål, men han slarvade bort några bra anfallsmöjligheter genom att kasta pucken direkt på målvakten.

***

Jean-Luc Grand-Pierre bjöd på en fantastisk brytning när han avvärjde ett friläge i början av andra perioden. Han gjorde stor nytta hela matchen med alla sina kilon. Dock har han en irriterande tendens att slarva med passningar och rensningar, det känns som att han brister lite i koncentrationen när han blir för säker. Sedan var han nära att klacka in ett elegant självmål bakom Eriksson. 

***

Jag gillar verkligen Tony Virta. Han gör mycket nytta och är skicklig med pucken. Men han har även en benägenhet att dröja lite för länge med pucken i avgörande offensiva lägen. Det verkade flera gånger i matchen som att han tänkte för länge innan han skred till verket och som att han hade svårt att bestämma sig för om han skulle skjuta eller passa.


***


Att uppleva vinster mot Mora är ett viktigt fundament i alla LIF-supportrars liv.

Och om vi ändå är inne på grundläggande grejer är det väl dags att jag avverkar en annan. Det här med favoritspelare. Alla borde ha en. 


Jag har en tendens att "heja" på enskilda spelare. Spelare som gör att jag blir extra glad när de gör mål. Som jag knappt alls kan bli arg på. Som jag när som helst är redo att ta verbal strid för.

Detta har aldrig varit tydligare än med Niklas Persson. Eller Pajen, som jag och de flesta andra kallar honom åtminstone 90 % av tiden.


Han är utan tvivel min absoluta favoritspelare från hela min tid som LIF-supporter. Han är inte den bäste jag har sett i blått och vitt (det är Tomas Jonsson). Men han är fan i mig min spelare.


Och det låter väl inte så märkligt när det handlar om en spelare som de senaste åren har dominerat SM-finaler, gjort mål och vunnit medalj i VM och firat triumfer i KHL. Men det är inte riktigt det, hans framgångar, som det handlar om, även om det är viktigt.

Det här handlar mer än något annat om en spelare som har gått den långa vägen. Om en spelare som jag har följt från nära håll sedan han som 18-åring debuterade i A-laget. Som slet på med glatt humör när han under flera år hade en tillbakadragen roll i laget. Och som jag utan någon uppenbar anledning omedelbart föll för.

I spelet lade jag främst märke till honom av två anledningar. Dels kändes det som att han vann varenda jävla tekning som han tog. Och dels var han magnifik på att täcka skott i box play. Hans paradnummer var att liggandes på isen retsamt peta ut pucken ur zon, för att sedan resa sig, ta pucken och starta en kontring.

Sedan verkade han vara en rolig, rätt vanlig kille som såg ut lite som jag själv. Och som, precis som jag, oftast lät håret bli lite FÖR långt innan han klippte sig. Jag gillade även att skämtsamt påstå för mina kamrater att vi "i princip" var släkt (läs: han hade tidigare varit ihop med en kusin till mitt ex).

Han tajmade ihop sina personliga framgångar lite dåligt med det totala lagets insatser. Och han blev på sätt och vis en förgrundsfigur för det Leksand som strulade som mest. Både året när han var lagets poängkung och året då han var kapten åkte laget ur Elitserien. Men samtidigt ska man minnas att han tillsammans med Mikael Karlberg och Niklas Eriksson är ensam om att ha tagit upp Leksand i högsta serien två gånger.


Pajens bästa säsong i Leksand var förmodligen 2003/04. Då vann han både lagets interna mål- och poängliga i Elitserien och debuterade dessutom i landslaget. Men i min värld var ändå hans allra, allra största stund i klubben Kvalserien 2002.

Säsongen innan hade tvivelsutan varit hans sämsta, värsta och förmodligen jobbigaste i karriären. Han bråkade med Tommy Sandlin, fick, om han hade tur, på sin höjd spela i fjärdekedjan tillsammans med Martin Jansson och kändes under långa stunder som den offensivt sett ofarligaste spelaren i hela landet. Och Leksand åkte ur.

Säsongen som följde hade under tiden i grundserien gått hyfsat för honom, men Pajen hade på inget vis etablerat sig som någon av lagets stjärnor. Detta, i kombination med att han aldrig ansetts som någon stor målskytt eller poängplockare, var förutsättningarna när han gick in i kvalspelet.

Under första halvan av den serien smög han lite i vassen. Han gjorde lagets allra första mål i premiären mot Boden. Satte ett i omgång fyra mot Bofors. Var sjuk och missade femte matchen mot Timrå. Sedan, när serien började om, exploderade det. Mål i varje match. Tre mot Boden. Första målet mot Björklöven. Avgörande målet mot Bofors. Ett mot Timrå. Och, i synnerhet, 2-0 och 4-0 mot AIK i den helt avgörande matchen.


Så slår man igenom. Så blir man hjälte.


Det har florerat vissa rykten under vintern om att Pajen ska vara på väg tillbaka till årets säsongsavslutning. Det kan mycket väl vara nytt rekord när det kommer till orimliga transferspekulationer. Teemu Selänne var åtminstone klubblös när han ryktades hit. Nej, Pajen kommer inte att spela kvalseriehockey i år, det törs jag nog lova.

Däremot skulle det vara en av mitt livs största hockeysorger om #23 PERSSON aldrig mer skulle spela en match i Leksands tröja.


Del 22: AIK-Leksand

AIK-Leksand 4-1 (1-0, 1-0, 2-1)

Leksands mål:
2-1 Jesper Ollas (Daniel Hermansson, Peter Nordström).


***


Dessa eviga förbannade AIK-förluster. Leksand gjorde egentligen en ganska bra match, hade en hel del oflyt och normalt sett skulle en sådan förlust kanske inte göra mig så mycket, men det känns som att det alltid blir så mot AIK. Extremt frustrerande.

***

Det bär jag med mig:

1) Jag tyckte att Joacim Eriksson studsade tillbaka bra från den halvdana insatsen mot Malmö. Förvisso släppte han in fyra mål, men även om det hade varit bra om han kunde ha stoppat något av dem blev han ändå övergiven på samtliga. Speciellt imponerade han i AIK:s två långa 3 mot 5-lägen i första perioden.
2) Jens Bergenström tuggade på bra.
3) Oliver Ekman-Larsson var äntligen tillbaka. Han gjorde kanske inte sin karriärs bästa match, men det var härligt att få se honom igen.
4) Tony Virta såg pigg och farlig ut.
5) Stefan Lassen gjorde många bra och alerta grejer under första halvan av matchen. Samtidigt drog han på sig en straff till 2-0 och den situationen kan tillsammans med Dick Tärnströms hakning när Tomas Kollar kom fri strax innan användas som typexempel på olika mycket rutin. Båda situationerna var naturligtvis straff, men Tärnströms ingripande var just så lagom diskret att domaren släppte det, medan Lassen gjorde sitt bästa för att brotta omkull sin motståndare, något som ingen domare i världen skulle missa.

***

Straffar ja. För andra matchen på raken släppte Eriksson in en sådan. Knappast bra för hans psyke. Samtidigt var båda straffarna väldigt bra lagda med hög fart och tidigt, snärtigt och högt skott.

***

AIK:s försvarsspel var något av ett mysterium för mig. Jag tyckte att de under långa perioder var väldigt slarviga i egen zon. Misslyckades med rensningar, slog många felpass och gav Leksand flera onödiga skottlägen. Men så fort det blev box play var de stensäkra. Stod rätt hela tiden och låg som iglar på Leksands spelare. Ska Roger Melin börja lura sina spelare att man är en man mindre hela tiden?

***

Markus Karlsson har förvisso inte haft det lika katastroftungt under den här sejouren i klubben som under sina två första matcher. Ändå har han verkligen inte imponerat på mig i en enda match och jag har svårt att förstå varför Patrik Norén fick sitta på bänken i stället.

***

Nej, jag orkar inte tänka på situationen till 3-1 där Peter Nordström, Thomas Rhodin och Kimmo Lotvonen tävlade i att trilla omkull. Nordström vann strax före Lotvonen.


***


Leksand värvade ju nyss Tony Virta. Värvningen gjorde mig en aning frustrerad. Inte av de skäl som många andra verkade bli det, utan för att jag vet så lite om honom. Med tanke på att jag känner igen namnet direkt då jag hör det och att jag minns att han spelade i både Södertälje och NHL borde jag rimligen ha bildat mig en uppfattning om hur han är som spelare. Men det är bara blankt.

Det är även frustrerande att inte veta huruvida han är en center eller inte. Dt.se, Sportbladet.se och Hockeysverige kallade honom det, medan Eliteprospects och den gamla godingen Eurohockey kallade honom högerytter. Fakta i målet är i alla fall att han under sin tid i SSK spelade ytter i förstakedjan tillsammans med centern Peter Larsson och vår vän Juha Lind. Och högerytter spelade han ju även nu i debuten.

Även om han inte skulle vara tänkt som center är jag ändå förhoppningsfull när det gäller den här värvningen. Och jag är det med hjälp av en sorts omvänd logik. Ju märkligare en värvning ser ut på pappret, desto större chans är det ofta att spelkvaliteten finns där. Det finns få hägringar att luras av för en sportchef när det kommer till Virta.

Power play-back? Nej.
Center? Kanske inte.
Rightare? Nej.
Mycket poäng de senaste åren? Nej.
Ung? 37 år.

Ingen sportchef värvar en sådan typ av spelare ”bara för att”. Ingen säljer in en värvning med argumentet att ”vårt lagbygge behöver en leftskjutande 37-årig ytter!”, i stället måste en sådan värvning backas upp av en ordentlig scouting för att vara försvarbar.

Pierre-Edouard Bellemare
var onekligen ung när han kom till Leksand, men i övrigt gick han in på ovanstående kriterier. Det gick rätt bra för honom.

Tomas Kucharcik
var förvisso center när han värvades vintern 2005, men han var också 34 och kom från en skadedrabbad säsong där han hade gjort noll mål på 17 matcher. I Allsvenskan snittade han en poäng per match. I Kvalserien sköt han fyra mål och Leksand gick upp i Elitserien.

Kanske är det här inlägget egentligen en stilstudie i naivitet och desperat överoptimism. Kanske har Leksand faktiskt gjort en fullständigt obegriplig värvning. Men jag följer tills vidare Bob Dylans råd ”don’t criticize what you can’t understand”. Och jag kan, trots allt, inte tänka mig att Leksands ledning gör en sådan här sak helt utan eftertanke.


Del 21: Leksand-Malmö

Leksand-Malmö 5-4 (3-3, 1-0, 1-1)

Leksands mål:
1-0 Tomas Kollar (Pelle Prestberg), 2-1 Pelle Prestberg (Eric Johansson, Thomas Rhodin), 3-1 Pelle Prestberg, 4-3 Martin Karlsson (Jens Bergenström, Marcus Weinstock), 5-4 Marcus Weinstock (Pelle Prestberg).


***


Det kan låta som en klyscha som är för lätt att använda sig av. Men snacka om att första perioden "hade allt". Sex mål, en straff, slagsmål, en Kim Staal som stod upp i utvisningsbåset och skrek åt sittplatspubliken, domare som trillade, linjedomare som trillade, två skador och ett mål under första spelminuten och en domare som fullständigt tappade matchen.

***

Några noteringar:

1) Pelle Prestberg var magiskt bra i power play. Extremt viktigt inför ett eventuellt kval att han producerar i sådana här matcher.
2) Jens Bergenström gjorde sin första poäng och han gjorde det med besked. Framspelningen till Martin Karlsson var mycket vacker.
3) Marcus Weinstock hade en tung match och inte många rätt – men avgjorde ändå tillställningen.

***

Leksands anfallsspel och i synnerhet power play var mycket bra, men försvarsspelet var stundtals bedrövligt svagt. Det var svårt att sätta fingret på vad som var problemet, men Malmö fick komma alldeles för nära målet alldeles för lätt. Det blev extra ödesdigert då Joacim Eriksson var okaraktäristiskt mänsklig. Passningsprocenten i egen zon var också under all kritik och Thomas Rhodin, Kimmo Lotvonen och Jean-Luc Grand-Pierre var alla väldigt slarviga.

***

Matchen fick en obehaglig start då Johan Hägglund blev liggande på isen efter 16 sekunder. Men oavsett vad man tyckte om Robin Alvarez tackling känns det som att han fick straff nog trots att han inte blev utvisad. Dels fick han utstå skräcken som det måste innebära att se en motståndare som man har tacklat bli liggande och dels fick han utstå klackens (och Grand-Pierres) hat. Och så hann matchen knappt sätta igång igen innan han fick halta av.

Däremot var Jesper Damgaards uppträdande i första perioden provocerande pinsamt. Att efter skräcken med Hägglund åka runt och dela ut hårda, fula och farliga ryggtacklingar vid tre-fyra tillfällen och dessutom ha mage att skälla på domaren när han till slut blir utvisad för det, ja, för en så rutinerad spelare som dessutom är assisterande kapten tycker jag att det är i det närmaste oförlåtligt. Han spelade inte så mycket mer sedan. Jag vet inte om han var skadad, men jag hoppas verkligen att han hade blivit petad.


***


Senast listade jag sparkade spelare. Endast fyra av tolv var svenskar och då lämnade ändå Robert Nilsson klubben frivilligt och platsade knappt på listan.

Och det här med att ge utländska spelare skulden är överhuvudtaget inget ovanligt. Varje gång Leksand har misslyckats i ett kval får något fenomen eller några personer agera syndabockar. Och ibland är det enskilda nationaliteter som får sina fiskar varma på ett sätt som för tankarna till baltutlämningen.

När man åkte ur våren 2004 publicerades det på supporterforum Vellinge-doftande inlägg i stil med "Aldrig mer några tjecker och slovaker!".

Många gånger dras de som faktiskt har levererat ner i smutsen av sina sämre presterande landsmän. Leksands förlorade mot Rögle i andra omgången av Kvalserien 2006. Efter matchen skrev en krönikör hos Falu-Kuriren om hur han "hellre såg att Petter Ullman får spela än en spelare som Jan Nemecek som bara åker runt och väntar på att få gå till sin nya klubb". Jag såg inte någon av de två första matcherna, men till saken hör att Curt Lundmark efter den inledande vinsten mot Skellefteå beskrev Nemecek som "ett slagskepp". Jag har svårt att se hur han då skulle kunna ha visat upp så mycket dålig motivation. Och det ska tilläggas att det dröjde en bra bit in på sommaren innan Nemecek ens hade hittat en ny klubb.

Våren 2007 talade Håkan Åman om att "den finländska satsningen" inte hade fallit så väl ut. Sedan fick Niko Mikkola, som med ett kamikazeuppoffrande spel inte tvekade att dyka in med huvudet före i närkamperna och snittade en poäng per match och kom fyra i den interna målligan, veta att man helst ville att han skulle hitta en ny klubb.

Jag undrar vilka som om (jag säger om) Leksand misslyckas i vår får bära hundhuvudet. Värmlänningarna?


I vilket fall som helst är leksingar inte alltid så olika South Parks invånare:Del 20: Björklöven-Leksand

Björklöven-Leksand 5-4 (1-3, 1-0, 2-1, 1-0)

Leksands mål:
0-1 Johan Hägglund (Daniel Hermansson, Jesper Ollas), 1-2 Thomas Rhodin (Patrik Carlsson, Tomas Kollar), 1-3 Eric Johansson (Thomas Rhodin, Peter Nordström), 2-4 Patrik Carlsson (Thomas Rhodin).


***


Jag var ju så nöjd. Den här texten var mer eller mindre färdigskriven i huvudet. Sedan beslutade sig Leksand för att sluta spela hockey. Och Björklöven tyckte att det var dags att börja göra mål.

Men jag tar ändå mest positivt med mig från den här matchen. Efter insatserna mot Almtuna och Oskarshamn var det en lättnad att se det spel som Leksand visade upp hela första perioden och i inledningen av tredje. Det var fart och det blev mål.

Det kändes på något vis orimligt att årets Leksand faktiskt skulle kunna förlora den här typen av matcher, jag kände mig ovan vid det och det är ju på sitt sätt ett bra tecken.

***

Några positiva insatser:

1) Thomas Rhodin var äntligen tillbaka och han var det verkligen med besked. 1+2 och hans klart bästa insats för säsongen. Och även om han har varit upp och ner under hösten märktes det hur viktigt det är att ha en bra, spelförande back i numerärt överläge. Det blir inte sämre av att Oliver Ekman-Larsson också snart spelar igen. De två har saknats där bak.
2) Joacim Eriksson spelade igen trots det tragiska beskedet om hans bäste väns död och han höll stundtals kvar Leksand i matchen. Bland annat bjöd han på en smart och skicklig räddning som hade kunnat bli matchvinnande på ett Löven-friläge några minuter före kvitteringen.
3) Det kändes som att Jens Bergenström var tillbaka på allvar.

***

Några negativa:

1) Daniel Hermansson hamnade i en ond cirkel och brände öppen chans på öppen chans. Han hade naturligtvis behövt hänga dit någon. Det tyckte nog Jesper Ollas också som blev lidande då han i bra lägen inte fick några passningar från en mål- och skottsugen Hempa.
2) Peter Nordström visade att han också kan det där med att missa bra chanser.
3) Jean-Luc Grand-Pierre (bra i övrigt) drog på sig två obegripligt onödiga utvisningar som gav 3-4 och 5-4.

***

Björklöven gjorde en bra match och ställde till med en hel del problem. Men periodvis var närkampsspelet verkligen ingen skön syn. Speciellt var en tackling som sänkte Markus Karlsson både farlig och feg.


***


Största händelsen innan matchen var annars att Niklas Andersson äntligen fick lämna klubben.

Det var ett fenomen som växte sig starkt under 00-talet, det där med spelare som får gå under pågående säsong. Leksand ville naturligtvis inte hamna på efterkälken.

Greg Parks
Magnus Eriksson
Mike Stapleton
Robert Nilsson
Mikko Rautee
Mike Kennedy
Patrik Hucko
Yan Golubovsky
Magnus Österby
Niko Mikkola
Ric Jackman
Johan Eneqvist

Där är de, från början någorlunda ordinarie, namn som jag på rak arm kommer på.

Mikael Lundström hade under sin tid i klubben dessutom en förkärlek för att mellan säsongerna bryta gällande kontrakt. Det mer eller mindre första han gjorde i föreningen var att skicka Jimmie Eriksson dit pepparn, eller i alla fall Pavel Skrbek, växer. En anledning så god som någon att gilla Lundström.

Ordningen var, minst sagt, en annan på Olle Östs tid. Där visste man under många år två saker: 1) Att Leksand, som första elitserielag, skulle ha spikat truppen i början av maj. 2) Att han skulle slå sig för bröstet över att Leksand enbart hade svenska spelare. Man kan i korthet roas över tanken på hur det skulle gå för ett svenskt lag som byggde efter dessa premisser i dagens elitseriehockey. Nog för att fotbollslaget Athletic Bilbao, som enbart har baskiska spelare i laget, aldrig har åkt ur spanska högstaligan, men något säger mig att ett liknande experiment knappast skulle falla vidare väl ut här.

Sedan är ju en stor del av sportchefernas jobb att hitta på nya synonymer att använda i stället för "sparken". Helst ska ju orden "gemensam överenskommelse" användas i pressmeddelandet.

Mycket kan man säga om Anders "Masken" Carlsson, men han var på många sätt ett föredöme på det här området. Han klarade inte av att skräda orden knappt ens om han försökte. När Rautee fick gå pratade "Masken" först om finnens skadeproblem och det hade räckt mer än väl som motivering. Ändå kunde han inte låta bli att avsluta med följande klassiska ord: "Sedan var han ju inte speciellt bra."


Del 19: Leksand-Oskarshamn

Leksand-Oskarshamn 4-3 (1-2, 2-0, 1-1)

Leksands mål:
1-1 Pelle Prestberg (Patrik Carlsson, Tomas Kollar), 2-2 Kimmo Lotvonen (Pelle Prestberg, Patrik Carlsson), 3-2 Patrik Carlsson (Tomas Kollar, Pelle Prestberg), 4-2 Jesper Ollas (Johan Hägglund).


***


Vilken stor dag! En otrolig seger! 36-34 i hemmafavör. Just precis. Leksand vann skotten. Jo, det är sant. 15 raka förluster stannade det vid. Därmed går en stor era i den här bloggens historia i graven.

Och gudarna ska veta att det där med glädjeämnen inte var något som det gödslades med i denna match. Jag börjar bli lite orolig för Leksands form. Detta var femte matchen efter uppehållet och det känns inte som att det har lossnat i någon av dem. Efter nästa match mot Björklöven väntar Malmö, AIK och Mora och då behövs det ju onekligen form.

***

Några noteringar:

1) Jesper Ollas har haft det lite tungt med producerandet sedan han gjorde comeback. Det såg ut att bli femte raka matchen utan poäng. Därför kan det ha varit viktigt att han fick göra 4-2-målet i slutet av matchen. Innan han gick sönder gjorde han ju mål på allt, men under skadeperioden har den nya förstakedjan spelat ihop sig ordentligt. Därför får han inte riktigt samma utrymme nu och då är det viktigt med effektiviteten.
2) Power play-spelet såg väldigt fattigt ut i första perioden. Det blev då en lättnad att man genom Kimmo Lotvonen och Patrik Carlsson hängde två raka i numerärt överläge i andra perioden.
3) Detta var åttonde raka fullpoängaren och elfte raka segern (man tappade en poäng mot AIK) på hemmaplan. Ett vapen som kan bli guld värt i Kvalserien.
4) Har inte Stefan Lassen spelat upp sig på sistone?
5) Tyvärr dog Daniel Hermanssons poängsvit i dag.

***

Jag inser att Jens Bergenström har en bra bit till toppformen, men såvida jag inte har missat något har han inte gjort ett enda byte på två matcher nu. Det känns som att det är på sin plats med lite speltid.

***

Det som gjorde mig gladast i dag var nog att förstakedjan med Patrik Carlsson, Pelle Prestberg och Tomas Kollar klev fram igen och levererade när den övriga offensiven inte klickade. Sammanlagt åtta poäng blev det.


***


Just Patrik Carlsson gjorde 1+2 och är snart uppe i en poäng per match (27 på 29). Han är en av de som har gjort mig gladast under säsongen. Efter förra säsongen försvann Mikael Karlberg, Morten Green, Mathias Johansson och Kevin Doell. Duktiga centrar varav de två första dessutom varit en viktig del av stommen under flera säsonger. Centern är den position som kanske är svårast att fylla med annat än naturliga spelartyper. Det är dessutom en position där man behöver spela länge för att blomma ut ordentligt. Karlberg spelade många säsonger i Leksand innan han blev en stjärna. I Carlsson och Johan Hägglund har man nu två spelare som kan spela i Leksand många år framöver.

Att hans poängplockande har tickat på är extra viktigt just eftersom det ger honom den speltid och det utrymme som krävs för att han ska få den rätta utvecklingen.

Det där är ett evigt centerdilemma. Det är en roll som är så viktig för spelet att man inte riktigt har råd med att låta någon spela där bara för att se och lära, samtidigt som spelarna verkligen behöver se och lära.

Jonas Nordquist var redan från början ansedd som en enorm talang. Trots det kunde Leksand inte ge honom den speltid som han behövde så han lämnade föreningen. Det har löst sig för honom ändå, men Leksand har tvingats att spela utan honom i åtta år nu.

Hade inte Carlsson gjort sina poäng hade han också legat i riskzonen att falla in i en annan grupp av spelare. De som aldrig riktigt kommer in i föreningen, lånas ut och sedan aldrig kommer tillbaka.

Linus Persson var ett av Mikael Lundströms allra första nyförvärv, men lånades snabbt ut, kom tillbaka i slutet av sin första säsong, för att sedan plötsligt lämna klubben precis innan säsongsstart följande höst. Efter ett par tunga säsonger tillhör han nu Bofors bästa spelare.

Hösten 2004 värvades norrmannen Jonas Solberg Andersen. Efter att under inledningen ha imponerat på åtminstone mig de gånger jag såg honom lånades han ut till Sparta Sarpsborg och sedan verkade det inte ens finnas en diskussion om att ta hem honom igen.

Och nej, jag hoppas verkligen inte att detta kommer att ske för Andreas Martinsen. Och ja, jag tycker att Leksand snarast borde skriva ett femårskontrakt med Patrik Carlsson.


Del 18: Almtuna-Leksand

Almtuna-Leksand 3-1 (0-0, 1-1, 2-0)

Leksands mål:
0-1 Daniel Hermansson (Kenny Källström, Niklas Andersson).


***


Okej. Man ska inte underskatta att lyfta fram det positiva. Och well, jag är inte lika arg efter denna match som jag var i höstas när Leksand mötte Almtuna borta förra gången och förlorade med 5-0. Men det är ungefär det. Jag förstår inte riktigt vad som Leif Strömberg ska kunna lyfta fram efter denna match. 14 avfyrade skott på hela matchen. Inget ordnat anfallsspel alls. Drösvis av odisciplinerade utvisningar. Det man skulle kunna ge Leksand är väl att de mirakulöst nog ledde matchen så sent som i slutet av andra perioden.

***

Nej, lite positivt ska jag fan i mig krama ur den här trasan ändå.

1) Daniel Hermansson gjorde mål igen.
2) Joacim Eriksson räddade 44 skott och såg till att man in i det sista siffermässigt var med i matchen.

***

Jag hoppas från botten av mitt hjärta att Strömberg tar med sig Peter Nordström och Kimmo Lotvonen in i ett väldigt trångt rum och sedan skriker åt dem i åtminstone fyrtio minuter. Med en och en halv minut kvar, med ett måls underläge, lyckades båda dra på sig varsin utvisning. Jag såg inte vad Nordström åkte ut för, S24 orkade inte visa en repris, men jag skiter faktiskt i vilket, för i vilket fall som helst skedde det så långt från spelet att det inte syntes på tv-skärmen. I det skedet av matchen drar man aldrig på sig den typen av utvisning. Och jag skiter även i att Lotvonens utvisning egentligen var för hårt dömd. Det var ingen målchans och med en avvaktande utvisning hängande över laget får man fasen se till att hålla sig i skinnet.

Nordström är assisterande kapten. Lotvonen i dagsläget lagets mest rutinerade back. Jag hoppas att de har vett och stolthet nog att skämmas.

***

Det finns ett kapitel av Emil i Lönneberga där Emil går och sätter sig i snickerboa redan innan någon har upptäckt hans hyss. Jag påmindes om det i andra perioden när Kenny Källström och Jean-Luc Grand-Pierre på kort tid drog på sig varsin solklar tvåminutare och molokna gled ut i båset innan spelet knappt ens hade blåsits av. Speciellt Grand-Pierre har förmågan att anlägga en komiskt trumpen min när han drar på sig de odiskutabla utvisningarna som han ibland tvingas till.

***

Jag såg inte den egentliga logiken i det, men personalen i Gränby Ishall spelade vid Almtunas utvisningar Seinfeld-vinjetten. Sådant ska alltid hyllas och premieras.


***


Fredrik Vestberg stod för en elegant målpass till 1-1 och var på det stora hela Almtunas kanske bäste spelare. Jag tänker inte säga ett ord om att "släkten är värst". Sådant konstateras tillräckligt ofta ändå. Däremot är läget aldrig fel att sura över borttappade spelare.

Vestberg leder ju lagets interna poängliga i år. Det är inte direkt första gången man ser en ex-leksing och frusterars över att han har ett "ex" före sig.

I förra omgången gjorde Sundsvalls Niklas Bröms sin plikt som ur-leksing och gjorde det matchavgörande målet mot Mora. När jag under förra säsongen bodde i just Sundsvall och såg laget på plats vid ett par tillfällen var Bröms varje gång bäst på plan. Honom vill jag se i ett framtida LIF i Elitserien.

Och på tal om Sundsvall flyttade även Elias Granath dit när han efter sex A-lagssäsonger i Leksand skrev på för Timrå. På 84 eliteseriematcher i blåvitt gjorde han 0+0 poäng. På 36 matcher för Timrå har han redan hunnit producera 4+4.

Sedan finns det ju spelare som sårar en på en ännu högre nivå. Världens bäste Niklas Persson rankades häromsistens som Linköpings åttonde störste spelare under 00-talet. Näst efter en elitserieåterkomst för LIF är nog en Pajen-comeback det som skulle göra mig allra gladast. Daniel Widing blev under en period Brynäs galjonsfigur. Johan Backlund Timrås. Robert Nilsson spelade VM 2008. Jonas Nordquist vann VM 2006. Andreas Karlsson tog hem hela Elitseriens poängliga 2006. Samtliga de tre sistnämnda har spelat i NHL. Johan Hedberg och Mattias Ritola också.

Då och då kan jag känna att det vore kul om de spelade i Leksand nu.


Del 17: Leksand-Örebro

Leksand-Örebro 2-1 (2-1, 0-0, 0-0)

Leksands mål:
1-1 Marcus Weinstock (Daniel Hermansson), 2-1 Patrik Carlsson (Tomas Kollar, Pelle Prestberg).


***


Hur är det som det brukar heta? Tre poäng är tre poäng? Ja, så var det. För det känns inte som att det har lossnat efter juluppehållet. Straffar mot Bofors och en vad det verkar ojämn insats mot Borås. Och nu en uddamålsvinst. Trots det har det blivit åtta av nio poäng på dessa matcher. Det är sådant man tar sig till Kvalserien på.

***

1) Förra gången introducerades Jakten På Nye Tomas Kollar. De båda huvudkandidaterna visade vid första målet att ingen av dem tänkte vika ner sig. Daniel Hermansson genom att skjuta förbi målvakten och Marcus Weinstock genom att stjäla målet då han petade till den puck som redan var på väg in.
2) Jens Bergenström gjorde äntligen comeback. Att tajmingen inte satt där ännu bryr jag mig inte om. Jag är glad ändå.
3) Joacim Eriksson var kort och gott Joacim Eriksson. Trots att han inte höll nollan ens en minut. Och trots ett par returer.
4) Jag är fortfarande väldigt förtjust i Patrik Norén.

***

Hur jag än vänder och vrider på det kan jag inte se det som något annat än pinsamt och direkt provocerande att Robin Olsson bara fick två minuter för sin knätackling på Hermansson. Den var ful, feg, farlig, sen, avsiktlig och långt från pucken. Är inte det tillräckligt för ett matchstraff vet jag inte riktigt vad som är det.

***

Örebro har ju satt det där med det (små)fula i system. Många sena tacklingar och många pååkningar efter avblåsning. Domaren verkade fullständigt ointresserad av att sätta dit dem för det. Leksand verkade hantera det hela på ett bättre sätt. Jean-Luc Grand-Pierre stod i utvisningsbåset och tycktes hota det mesta som nämnde Olsson håller kärt. Och Martin Karlsson la sig raklång över en örebroare som körde in i Eriksson och väste några väl valda ord i hans öra innan domaren drog upp honom.

***

Det finns en del (alltid på brett dalmål) återkommande utrop på leksingarnas ståplats. Ett ilsket "men SLÄPP pycken!" varje gång linjedomaren tar en extra sekund på sig. Ett ännu ilsknare "men SKJUUUUUUUUT!" varje gång power play-spelet går för långsamt.

Ett annat av de vanligare fick ett förkroppsligande mot Örebro. Varje gång det blir "en pass för mycket" vet man att vrålet "måste ni göra det så jävla snyggt hela tiiin?" snart kommer. Men herreryder vad snyggt målet hade blivit om Pelle Prestbergs ramträff hade gått in efter den hysteriska passningseuforin som uppstod inom förstakedjan i andra perioden.


***


Alla har ni väl märkt att ett decennium nyss har tagit slut. Jag ska inte ge mig på någon lång 00-talssammanfattning. Det blir det så mycket av i den här bloggen ändå. Men några femmor med minnesvärda 00-spelare har jag åtminstone gett mig på att plocka utBästa femman:


Sean Gauthier

Greg Brown – Francis Bouillon

Michael Ryder – Mikael Karlberg – Pelle PrestbergPersonliga favoriter som inte platsade i bästa-femman:


Johan Backlund

Daniel Larsson – Jan Huokko

Robert Burakovsky – Niklas Persson – Jens NielsenSämsta femman:


Mike Bales

Patrik Hucko – Yan Golubovsky

Ryan Foster – Mikko Rautee – Jimmie ErikssonMest imponerande värvningarna (i kategorin gott sportchefsöga):


Joacim Eriksson

Oliver Ekman-Larsson – Greg Brown

Pierre-Edouard Bellemare – Tomas Kucharcik – Morten GreenMest imponerande värvningarna (i kategorin sportchefsskalpar):


Ed Belfour

Antti-Jussi Niemi – Christer Olsson

Michael Ryder – Tommy Westlund – Pelle PrestbergVärvningarna som har varit de största besvikelserna:


Mike Bales

Pavel Trnka – Daniel Nielsen

Robert Petrovicky (del 2) – Jimmie Eriksson – Johan WitehallVärvningarna som visade sig vara ungefär lika dåliga idéer som åtminstone jag antog:


Mike Ayers

Patrik Hucko – Per-Anton Lundström

Tobias Holm – Mikko Rautee – Patrik Wallenberg


RSS 2.0