Del 16: Leksand-Brynäs

Leksand-Brynäs 3-2 (0-0, 3-0, 0-2)

Leksands mål: 1-0 Brian Connelly (Linus Hultström, Johan Ryno), 2-0 Jens Bergenström (Johan Ryno, Mattias Ritola), 3-0 Jens Bergenström (Eric Himelfarb).

***

– Hockeyn går ju ut på att göra mål, inte att hålla på och jävlas.

– Tomas Thorsbrink

***

Orden här ovan är domarbas Thorsbrinks förklaring till varför Jens Bergenströms störning före målet mot Skellefteå senast egentligen inte är tillåten.

För det första är det ett märkligt, och därmed roligt, sätt att motivera en specifik regel.

För det andra tycker jag att han har fel.

Hockey går ut på precis det här, att se Leksand slå Brynäs med 3-2.

***

Kvällens match bestod av hockey helt fri från bromsar.

Tonen sattes i första perioden. Total anfallsvilja kombinerades med total brist på fokus i såväl försvarsarbete som passningsspel.

När Leksand fick ett fyra minuter långt numerärt överläge spelade man som om att man låg under med två mål med fem minuter kvar, lysande målchanser mixades med halsbrytande kontringslägen.

Allt som allt gav det 12-12 i skott och 0-0 i mål.

***

Men om vi i inledningsakten fick se noll mål på 24 skott behövde vi bara vänta 28 sekunder på utdelning i den andra.

Tekningsvinst av Johan Ryno, vispning av Linus Hultström och PANG! från Brian Connelly. 1-0.

Ett mål brukar ofta öppna upp matchbilden. I kväll fanns det liksom inget kvar att öppna. Så det vara bara att cirkulera och fortsätta som tidigare.

***

Hela sekvensen före 2-0 ringar in matchen tämligen väl.

Powerplay för Leksand.

Mattias Ritola jobbar fram pucken och ger Hultström öppet mål i perfekt skottläge.

Pucken studsar över Hultströms blad och Bill Sweatt sticker iväg i en blixtsnabb kontring.

Sweatt ser ut att få soprent friläge men Ryno, som har backcheckat som om det inte fanns någon morgondag, gör en brytning av bibliska mått och vänder spelet tillbaka lika snabbt.

Ryno och Ritola väggar sig fram, Ryno skjuter och Bergenström rakar in returen. 2-0.

***

Jag upprepar: "Hockeyn går ju ut på att göra mål, inte att hålla på och jävlas."

***

Tredje perioden?

Vi kan säga så här: Efter 3-2 stängde jag av ljudet på tv:n. Efter Ryno snubbling och miss framför tom bur ville jag stänga av ögonen också.

***

Det var flera ifrågasatta spelare som låg bakom kvällens seger.

Connelly, avskedshotad och förpassad till läktaren under en längre period, gjorde sitt första mål för laget.

Kapten Ryno, som har kritiserats för så mycket av så många, gjorde ett sublimt förarbete till 2-0 och fick med sig två passningspoäng från matchen.

Bergenström, tidigare nedsablad och borträknad av många, gjorde två mål på mindre än en och en halv minut och är nu uppe på fem mål på tre matcher.

Eric Himelfarb, ratad och utsparkad, spelade fram till Bergenströms 3-0.