Del 28: Växjö-Leksand

Växjö-Leksand 1-5 (0-3, 1-1, 0-1)

Leksands mål: 0-1 Jens Bergenström (Robin Gartner, David Åslin), 0-2 Robin Gartner (David Åslin, Linus Hultström), 0-3 Fabian Brunnström (Mattias Ritola, Linus Hultström), 1-4 Mattias Ritola (Toni Kähkönen, Johan Ryno), 1-5 Fabian Brunnström (Tomi Sallinen, Joonas Rönnberg).

***

Säsongens största seger. Ett säkert recept för en bra helg.

***

Robin Gartner och David Åslin.

När Leksand startade säsongen var ingen av dem med på isen. Gartner gick inte in på sju backar och satt därför på läktaren. Åslin spelade för kvällens motståndare Växjö.

I kväll spelade de huvudrollen redan från start. De var huvudansvariga till att första perioden blev en klang- och jubelföreställning.

Gartner spelade först fram Jens Bergenström till 0-1 och hann sedan knappt torka av imman från visiret förrän han själv dunkade in sitt första mål för Leksand till 0-2.

Åslin kunde inte ens vara med sju och en halv minut men hann ändå med att göra sitt. Han gjorde assist på de två första målen och åkte sedan på den tackling som renderade i matchstraff för Gustav Rydahl, powerplay för Leksand och 0-3 av Fabian Brunnström.

***

Det är något märkligt med säsongens matcher mellan de här lagen. I det första mötet blev det tre matchstraff redan under första perioden och ett av matchens totalt två mål kom som ett resultat av det. I andra mötet fick Malte Strömwall lämna matchen efter sin tackling på Toni Kähkönen och i det efterföljande överläget gjorde Leksand tre mål och avgjorde matchen. Och i kväll, efter Rydahls relegering, kom målet som gjorde att Leksands övertag gick från starkt till massivt.

***

Ingen slew-footing i kväll däremot.

***

Jag hade ändå en obekväm känsla efter 0-3. Inte så mycket för den där vanliga sanningen om ishockey och tremålsledningar, utan för att det gick lite för snabbt och lite för enkelt. Det brukar ha en tendens att kunna slå tillbaka. Och Sam Hallam är duktig på att ge sitt lag återuppväckande elchocker vid rätt tillfällen.

Det blev inte tryggare när det bara tog 28 sekunder av andra perioden innan 1-3 kom. Speciellt som Växjös spelövertag sedan var monumentalt.

Därför kom 1-4 som en lisa för själen. Mattias Ritola, som knappt kan beträda isen utan att lägga en assist men faktiskt inte hade gjort mål sedan sin andra match efter återkomsten, var iskall sedan Kähkönens hästjobb gett tunhuken fritt läge framför mål.

Då sjönk min puls betänkligt.

***

Tredje perioden förvandlades till en transportsträcka.

Senast lagen möttes slog Brunnström två målpass. När han gjorde 1-5 med fem minuter kvar innebar det att kvällens notering i stället blev två mål.

***

Oscar Alsenfelt räddade 39 av 40 skott. Det gjorde han väldigt rätt i.

***

Ingen spelare i SHL har gjort fler mål än Bergenström den här säsongen.

***

Nu är mer än halva serien spelad. Leksand är kvar på jumboplats men kvällens seger gör att den fasta marken åtminstone är inom räckhåll. Tack för det.