Del 32: Modo-Leksand

Modo-Leksand 3-4 (0-1, 2-0, 1-2, 0-0, 0-1)

Leksands mål: 0-1 Mattias Ritola (Linus Hultström, Robin Gartner), 2-2 Mattias Ritola (Johan Ryno), 2-3 Tomi Sallinen (Mattias Ritola, Linus Hultström), 3-4 Tomi Sallinen (avgörande straff).

***

För det första: Det här skulle ha blivit tre poäng. Det är inte bra att skänka bort något mot ett så svagt lag som Modo.

För det andra: Tack, snälla tomten, för att det ändå blev två poäng. Och tack för att vi får ha Mattias Ritola och Tomi Sallinen i laget.

***

Det var seriens två tabellmässigt sämsta lag som gjorde upp och det var inte utan att det syntes i första perioden. Leksands spel var långt ifrån på topp och passningsspelet klaffade sällan. Det gjorde emellertid inget då Modo var ännu blekare. Seriejumbon var svaga i egen zon och precis lika tama framåt. Skottstatistiken 5-8 beskrev perioden bra.

Riktigt vacka mål är, som vi alla vet, det effektivaste sättet att sminka om en medioker period till något njutbart. Efter drygt halva perioden rullade Leksand upp Modo fullständigt och samspelet mellan Robin Gartner och Linus Hultström gav Ritola fritt blås i slottet och det utnyttjade han stensäkert och iskallt. 0-1.

***

Modo är i dagsläget ett klassen sämre lag än Leksand. Det är därför otroligt onödigt hur Leksand då släpper in dem och låter dem ta över initiativet i andra perioden.

Leksand hade alla möjligheter i världen att i inledningen av perioden göra både 0-2 och 0-3. I stället var det Modo som fick göra två mål. Målen i sig var det kanske inte speciellt mycket att säga om, men möjligheten att vända matchen skulle aldrig ha behövt uppstå. Det ska inte bara göras ett mål på två perioder mot lag som spelar så svagt som Modo gjorde i dag.

***

Ritola, två målpass senast han mötte sitt gamla lag, skakade liv i det hela i början av tredje perioden. Först vände han om och vispade in 2-2 och sedan fanns han med i förarbetet när Sallinen satte 2-3 med ett perfekt handledsskott.

Det borde ha varit det matchavgörande målet, men när Modo fick powerplay tilläts Joonas Nättinen stå helt själv och sätta 3-3. Det var Modo-snitt på Leksands försvarsspel i det skedet.

***

På tal om 3-3 var spel tre mot tre i sudden en ny upplevelse. En hjärtkrampande upplevelse. Varje uppåkning kändes farligare än valfri Quentin Tarantino-skurk.

***

Även Sallinen gjorde två poäng senaste lagen möttes och så skulle det bli också i dag. Hans 2-3-mål räckte inte för att göra honom till matchvinnare, men det gjorde hans snygga fullträff i straffläggningen. Leksands första straffvinst.