Del 20: Leksand-Modo

Leksand-Modo 5-4 (2-1, 2-1, 1-2)

Leksands mål: 1-0 Johan Ryno (Linus Hultström, Tomi Sallinen), 2-0 David Åslin (Kevin Kapstad), 3-1 Linus Hultström (Johan Ryno, Mattias Ritola), 4-2 Tomi Sallinen (Johan Ryno, Mattias Ritola), 5-4 Linus Hultström (Veli-Matti Savinainen).

***

Först och främst: Tack alla (eventuella) högre makter för Linus Hultström.

***

When it rains, it pours.

Det gamla amerikanska uttrycket – om att när något väl sätter igång, ja, då sätter det igång rejält – brukar ofta handla om otur och olycka.

Men ibland handlar det om desto roligare saker.

Johan Ryno fick vänta i mer än två månader innan han, mot Frölunda senast, fick göra sitt första mål.

I dag behövde han inte ens vänta sex minuter innan hans andra kom när han ur patenterat Ryno-läge snärtade in 1-0 i powerplay.

Av bara farten spelade han dessutom fram till två mål i andra perioden.

***

Och bara fem minuter efter öppningsmålet snodde David Åslin pucken av en fumlande och klumpig Jonas Ahnelöv och lirkade sig fram och petade in sitt första SHL-mål för Leksand.

***

Tyvärr ville även Modo vara en del av skyfallet. 51 sekunder efter Åslins mål kom reduceringen och då hade redan Jens Bergenström hunnit vara nära att göra 3-0 däremellan.

***

Hultström spelade fram till Rynos 1-0-balja och fick återbetalning när han själv smällde in Rynos passning till 3-1, också i powerplay. Och med 35 sekunder kvar av matchen förvandlades han från hjälte till superhjälte.

Hultström har nu gjort poäng i sex raka omgångar och har gjort elva poäng på sina tio senaste matcher.

***

Det var uppenbart att Leksand tyckte att det var kul att spela i numerärt överläge. Då är det inte speciellt begåvat att som motståndare göra följande:

1) Dra på sig en utvisning för sex utespelare på isen.
2) I eftersvallet till utvisningen låta sin assisterande tränare snacka till sig en till tvåa.

Ändå tyckte Modo att det verkade som god idé. En och en halv minut senare stod det 4-2.

***

Den här segern var helt och hållet en offensiv seger.

Tafatta insatser i egen zon bjöd gång på gång in Modo igen i en match som borde ha varit slaktad och klar långt tidigare. Leksand hade svårt att få stopp på Modos anfall och Oscar Alsenfelt förvandlades från övermänsklig senast till att bara vara mänsklig.

***

Firma Veli-Matti Savinainen/Tomi Sallinen har kritiserats för uteblivet producerande på sistone.

Svaret? Sallinen gjorde 1+1 och Savinainen spelade fram Hultström till det avgörande målet.