Del 22: Luleå-Leksand

Luleå-Leksand 3-4 (1-1, 0-1, 2-2)

Leksands mål: 1-1 Tomi Sallinen (Veli-Matti Savinainen), 1-2 Johan Ryno (Mattias Ritola), 1-3 David Åslin (Linus Hultström) 2-4 Johan Ryno.

***

Hur illustrerar man en uppryckning?

25 september: Leksand-Luleå 0-8
20 november: Luleå-Leksand 3-4

Vad är det som ger en sådan uppryckning?

Många olika saker. Men det skadar sällan att värva hem en David Åslin som snitsar in ett drömmål i skarpt läge.

***

Efter en höst där nio av tio bortamatcher hade slutat med förlust gick Leksand i kvällens första period helt sonika ut och spelade hemmahockey.

Med hjälp av Daniel Zaars utvisningstifo, som gjorde att Leksand fick inleda matchen med två tidiga powerplay, kopplades greppet direkt och skottstatistiken landade på solklara 7-15.

Å andra sidan gjorde Luleå mål på sitt första skott. Johan Forsberg. Pang. 1-0.

Under säsongens linda hade ett sådant mål räckt för att avgöra matchen.

Men det är ett annat Leksand vi har att göra med nu. Det dröjde inte ens tjugo sekunder innan Veli-Matti Savinainen piggt snodde åt sig pucken och gav den till Tomi Sallinen som skjutsade in den helfinska anrättningen i ugnen. 1-1.

***

I andra perioden var det däremot bara att plocka på sig bortabrallorna.

Trots att Leksand, på något vis, lyckades vinna skotten igen var det Luleå som hade spelet, chanserna och så många ramträffar att Oscar Alsenfelts målställning måste ha varit mer svart än röd.

Men Leksand red ut stormen och framåt slutet passade också Johan Ryno på att göra mål för fjärde matchen i följd. 1-2.

Ett bortaspel som hade fått José Mourinho att gråta glädjetårar.

***

Det är inte bara Ryno som är inne i ett stim. Sallinen, Savinainen och Mattias Ritola är alla uppe i tre raka matcher i poängprotokollet. Ritola har gjort fem assist på dessa matcher.

***

Tredje perioden såg ut ungefär som den andra. Luleås abonnering av Leksands zon fortsatte. Den här gången fick de utdelning två gånger om men det fick tack och lov Leksand också.

Och Åslins pärla kom lägligt efter att Leksands försvar under periodens första minuter såg ut som något Hulken nyss hade dragit igenom. Några tappade klubbor här, några liggande spelare där och en Alsenfelt sittandes på knä.