Del 14: Leksand-Växjö

Leksand-Växjö 6-3 (2-2, 3-0, 1-1)

Leksands mål: 1-0 Tomi Sallinen (Veli-Matti Savinainen, Simon Erlandsson), 2-2 Toni Kähkönen (Johan Ryno, Mattias Ritola), 3-2 Jens Bergenström (Tomi Sallinen, Mattias Ritola), 4-2 Veli-Matti Savinainen (Fabian Brunnström, Brian Connelly), 5-2 Jens Bergenström (Fabian Brunnström, Robin Gartner), 6-3 Tomi Sallinen (Mattias Ritola, Johan Ryno).

***

Denna text tillägnas Toni Kähkönen.

***

Karma.

Det kallas visst det, Växjö.

Gudarna ska veta att det finns många sätt att besegra Leksand på, det har den här seriestarten bevisat. Men en sak fungerar definitivt inte. Skadar ni vår bäste spelare får ni tusan i mig hålla i hatten.

Exakt fjorton minuter in i andra perioden sänkte Malte Strömwall Kähkönen med en sen, onödig och feg armbåge i ryggen. Fyra minuter och sex sekunder senare hade 2-2 förvandlats till 5-2.

Det brukar heta att brott inte ska löna sig. Så här omedelbar och skoningslös brukar bestraffningen dock sällan vara.

Kanske är det bara rimligt att det var Jens Bergenström, denne rättskaffens karl, som var den främste skiparen av rättvisa med två av målen.

***

Och, som vi ju har lärt oss, när Bergenström gör mål, ja, då vinner Leksand.

***

SHL är en jämn serie där alla, som det heter i klyschan, kan slå alla.

Det gäller även när seriens klara jumbo möter en storsatsande guldkandidat.

Bra start. Psykologiska mål. Powerplay.

Det är tre effektiva metoder för det nederlagstippade laget att komma åt förhandsfavoriten. Leksand använde sig av alla tre i kväll.

***

Det är dock sällan en god idé att skänka bort initiativet i sådana här matcher och jag trodde att kvällens möjligheter försattes när Växjö på några minuter i första perioden vände 1-0 till 1-2, speciellt när båda målen kändes lite onödiga.

Oscar Alsenfelt såg ut att ha kontroll på situationen när han i stället Pat Bonner-styrde in pucken till 1-1. Patrik Lundh fick stå helt och hållet själv mitt framför mål och styra in 1-2.

***

Men Kähkönen låg inte bara bakom 3-2, 4-2 och 5-2 genom matchstraffet tacklingen på honom gav. Han gjorde också på egen hand, och väldigt snyggt, 2-2 sent i första perioden. Jag tror att det målet betydde extremt mycket för att matchen skulle sluta så bra. Matchbilden hade förmodligen varit en helt annan om Leksand hade gått in i andra perioden i underläge.

***

En match mot Växjö utan en enda slew-footing?

***

Nu tänker jag gå och lägga mig om drömma om Bergenström, Tomi Sallinen och sex vackra mål.