Del 36: Leksand-Linköping

Leksand-Linköping 2-3 (2-1, 0-2, 0-0)

Leksands mål: 1-0 Toni Kähkönen (Mattias Ritola, Tomi Sallinen), 2-0 Linus Hultström (Toni Kähkönen, Joonas Rönnberg).

***

Det är upp till bevis nu.

En tredjedel kvar av serien. Upploppet har börjat.

Efter en utmärkt avslutning på det förra året har starten på 2015 blivit desto värre. De två inledande bortaförlusterna gjorde att Leksand hamnade under det där gudsförgätna kvalstrecket igen.

För att kunna ta sig över det igen krävs det att inte hamna på efterkälken nu. Det finns det ingen tid för att ta igen det längre.

Första etappen, Linköping hemma i kväll, omgavs inte direkt av ultimata förutsättningar. Sjukdomar gav ett läge med ett anhang nyckelspelare bredvid isen och flera spelare på densamma med osäker form som kombinerades med en uppsjö av juniorer.

***

I en kvart såg det lysande ut. Då körde Leksand över Linköping. Med vackert och välkalibrerat anfallsspel bjöd man både på vassa chanser och vackra mål.

Toni Kähkönen sköt iväg vattenflaskan ovanpå Linköpings målbur när han prickade in 1-0 på Mattias Ritolas vältajmade framspelning. Samma flaska flög nästan en meter rakt upp i luften när Linus Hultström dundrade in 2-0 på Kähkönens passning några minuter senare.

Mellan målen var Jens Bergenström såhärnära att ge Tobias Forsberg öppet mål och Brian Connelly slog en genomskärare av Dennis Bergkamp-snitt som gav Eric Himelfarb ett friläge som målvakten med nöd och näppe lyckades stöta undan.

***

Sedan var det slut på det roliga.

Joonas Rönnberg överrumplades av Jeff Taffe och fick se sitt rensningsförsök styras på amerikanen och ge Broc Little framför mål fritt fram att med backhand sätta dit 2-1.

Då var förtrollningen bruten. Leksand hade plötsligt ingenting att sätta emot.

Man gick förvisso till pausvila i ledning, men i andra perioden syntes inget av det Leksand gjorde så bra i den första. I stället kändes det fullt logiskt att Linköping både hann kvittera och ta ledningen, även om 2-3-målet innehöll en rejäl dos flyt för bortalaget när Oscar Alsenfelts räddning styrdes på Kevin Kapstad och sedan in i mål.

***

Leksand fick sina möjligheter i tredje akten. Skärpan i passningsspelet och avsluten från första perioden fanns det dock inte en skymt av längre.

***

Jag vet inte om det handlar om trötthet, saknade nyckelspelare, nerver, okoncentration eller opsykologiska baklängesmål, men det jag vet är att Leksand under 45 minuter i kväll såg ut att höra hemma ett par divisioner under Linköping.