Del 58: Leksand-Malmö

Leksand-Malmö 4-3 (1-0, 2-0, 1-3)
 
Leksands mål: 1-0 Mattias Guter (David Åslin, Jon Knuts), 2-0 Mattias Guter (Jonas Frögren, David Åslin), 3-0 Patrick Cehlin, 4-0 Mattias Guter.
 
***
 
Säsongens viktigaste match (ja, nu igen).
 
Ett utmärkt tillfälle för Leksand att ta sin första seger efter full tid sedan – om jag räknar rätt – du-reformen infördes.
 
Och ett utmärkt tillfälle för Mattias Guter att göra tre mål.
 
Och ett lite mindre utmärkt läge att släppa in tre mål på sju minuter.
 
***
 
Guter har under sin tid i Leksand har gjort ett par mål som har känts mer avgörande än de har visat sig att vara.
 
När han i januari satte 3-2 i slutminuten hemma mot Brynäs kändes det som att han avgjorde striden kring kvalstrecket eftersom han gav Leksand fem poängs avstånd ner till elfteplatsen. Vi är alla smärtsamt medvetna om att verkligheten ville annorlunda.
 
När han i söndags satte 3-2 hemma mot Malmö kändes det som det matchavgörande målet. Eric Himelfarb och Brian Connelly ville annorlunda.
 
Kanske var det därför Guter i dag inte nöjde sig med att bara göra 1-0 utan även passade på att göra 2-0 och 4-0.
 
***
 
Den här vårsäsongen har vi lärt oss att ett ledningsmål inte nödvändigtvis betyder så mycket och den här matchserien har lärt oss att 2-0-ledningar kan vara en direkt ohälsosamma.
 
Därför var det viktigt att även Leksands andra nyförvärv under 2015 klev in i bilden.
 
Patrick Cehlins tid i laget har påmint oroväckande mycket om Fabian Brunnströms fjolårssäong. Han har, precis som Brunnström gjorde, i så gott som varje match gjort en eller ett par saker där han har visat sin potential och som har fått en tänka "fan, han KAN ju". Och samtidigt har det, precis som för Brunnström, varit alldeles för långt mellan målen.
 
Förhoppningsvis är hans 3-0-mål ett bra botemedel för det.
 
***
 
Grunden till den här segern lades redan i första perioden.
 
Även om man skulle bortse från den perfekta starten med mål efter 50 sekunder gjorde Leksand en mycket bra inledningsperiod. Enda gången spelet dippade var egentligen under det andra numerära underläget, något som nådde sin kulmen när i stället Malmö prickade stolpen.
 
Leksands backar fick, med fog, mycket kritik efter den första matchen, men faktum är att jag då tyckte att Malmös försvarsspelare var lika dåliga. Varje gång Leksand kom in i offensiv zon blev det farligt och trots relativt få skott gjorde Leksand tre mål och hade lika många i virket. Malmöbackarna gav ett nervöst intryck och blev slarviga både med pucken och i postionsspelet så fort de sattes under press. Problemet då var att Leksand så pass sällan faktiskt nådde den offensiva zonen.
 
Samma stirrighet hos rödhökarna syntes omedelbart i dag och gav Guter fritt fram när han prickade in 1-0.
 
***
 
David Åslin har, tyvärr med viss rätta, fått ont om speltid på sistone efter en tam avslutning på SHL. Därför var det kul att få se honom spela fram till de två första målen. Hans kedja med Guter och Jon Knuts fungerade bra. Speciellt Knuts tog för sig ordentligt i Johan Rynos frånvaro.
 
***
 
Tyvärr fick Knuts bara en period. På grund av skada spenderade han resten av tiden vid sidan av. Han var inte ensam om det. Avstängde Toni Kähkönen och skadade Ryno och Jens Bergenström saknades redan på förhand och Mattias Ritola såg ut att ha fruktansvärt ont när han fick kliva av i slutet av andra perioden.
 
Detta manfall kan vara en delförklaring till att en 4-0-ledning förvandlades till slutminuter präglade av hotande hjärtåkommor.
 
***
 
En spelare som var osäker på förhand men faktiskt kom till spel var Ryan Russell. Han gjorde sin kanske allra bästa match i föreningen.
 
***
 
Och viktigaste av allt är att Leksand nu leder med 2-1 i matcher. Nästa rond på tisdag.
 
 
Oskar Klingborn
 
***

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0