Del 19: Leksand-Oskarshamn

Leksand-Oskarshamn 4-3 (1-2, 2-0, 1-1)

Leksands mål:
1-1 Pelle Prestberg (Patrik Carlsson, Tomas Kollar), 2-2 Kimmo Lotvonen (Pelle Prestberg, Patrik Carlsson), 3-2 Patrik Carlsson (Tomas Kollar, Pelle Prestberg), 4-2 Jesper Ollas (Johan Hägglund).


***


Vilken stor dag! En otrolig seger! 36-34 i hemmafavör. Just precis. Leksand vann skotten. Jo, det är sant. 15 raka förluster stannade det vid. Därmed går en stor era i den här bloggens historia i graven.

Och gudarna ska veta att det där med glädjeämnen inte var något som det gödslades med i denna match. Jag börjar bli lite orolig för Leksands form. Detta var femte matchen efter uppehållet och det känns inte som att det har lossnat i någon av dem. Efter nästa match mot Björklöven väntar Malmö, AIK och Mora och då behövs det ju onekligen form.

***

Några noteringar:

1) Jesper Ollas har haft det lite tungt med producerandet sedan han gjorde comeback. Det såg ut att bli femte raka matchen utan poäng. Därför kan det ha varit viktigt att han fick göra 4-2-målet i slutet av matchen. Innan han gick sönder gjorde han ju mål på allt, men under skadeperioden har den nya förstakedjan spelat ihop sig ordentligt. Därför får han inte riktigt samma utrymme nu och då är det viktigt med effektiviteten.
2) Power play-spelet såg väldigt fattigt ut i första perioden. Det blev då en lättnad att man genom Kimmo Lotvonen och Patrik Carlsson hängde två raka i numerärt överläge i andra perioden.
3) Detta var åttonde raka fullpoängaren och elfte raka segern (man tappade en poäng mot AIK) på hemmaplan. Ett vapen som kan bli guld värt i Kvalserien.
4) Har inte Stefan Lassen spelat upp sig på sistone?
5) Tyvärr dog Daniel Hermanssons poängsvit i dag.

***

Jag inser att Jens Bergenström har en bra bit till toppformen, men såvida jag inte har missat något har han inte gjort ett enda byte på två matcher nu. Det känns som att det är på sin plats med lite speltid.

***

Det som gjorde mig gladast i dag var nog att förstakedjan med Patrik Carlsson, Pelle Prestberg och Tomas Kollar klev fram igen och levererade när den övriga offensiven inte klickade. Sammanlagt åtta poäng blev det.


***


Just Patrik Carlsson gjorde 1+2 och är snart uppe i en poäng per match (27 på 29). Han är en av de som har gjort mig gladast under säsongen. Efter förra säsongen försvann Mikael Karlberg, Morten Green, Mathias Johansson och Kevin Doell. Duktiga centrar varav de två första dessutom varit en viktig del av stommen under flera säsonger. Centern är den position som kanske är svårast att fylla med annat än naturliga spelartyper. Det är dessutom en position där man behöver spela länge för att blomma ut ordentligt. Karlberg spelade många säsonger i Leksand innan han blev en stjärna. I Carlsson och Johan Hägglund har man nu två spelare som kan spela i Leksand många år framöver.

Att hans poängplockande har tickat på är extra viktigt just eftersom det ger honom den speltid och det utrymme som krävs för att han ska få den rätta utvecklingen.

Det där är ett evigt centerdilemma. Det är en roll som är så viktig för spelet att man inte riktigt har råd med att låta någon spela där bara för att se och lära, samtidigt som spelarna verkligen behöver se och lära.

Jonas Nordquist var redan från början ansedd som en enorm talang. Trots det kunde Leksand inte ge honom den speltid som han behövde så han lämnade föreningen. Det har löst sig för honom ändå, men Leksand har tvingats att spela utan honom i åtta år nu.

Hade inte Carlsson gjort sina poäng hade han också legat i riskzonen att falla in i en annan grupp av spelare. De som aldrig riktigt kommer in i föreningen, lånas ut och sedan aldrig kommer tillbaka.

Linus Persson var ett av Mikael Lundströms allra första nyförvärv, men lånades snabbt ut, kom tillbaka i slutet av sin första säsong, för att sedan plötsligt lämna klubben precis innan säsongsstart följande höst. Efter ett par tunga säsonger tillhör han nu Bofors bästa spelare.

Hösten 2004 värvades norrmannen Jonas Solberg Andersen. Efter att under inledningen ha imponerat på åtminstone mig de gånger jag såg honom lånades han ut till Sparta Sarpsborg och sedan verkade det inte ens finnas en diskussion om att ta hem honom igen.

Och nej, jag hoppas verkligen inte att detta kommer att ske för Andreas Martinsen. Och ja, jag tycker att Leksand snarast borde skriva ett femårskontrakt med Patrik Carlsson.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0