Del 41: Södertälje-Leksand

Södertälje-Leksand 3-2 (1-1, 1-1, 1-0)

Leksands mål:
1-1 Oliver Ekman-Larsson (Pelle Prestberg, Tomas Kollar), 2-2 Daniel Hermansson (Oliver Ekman-Larsson, Eric Johansson).

***

Åh, så irriterande. Åh, så frustrerande. För åh, så bra det såg ut.

Första perioden var nog det bästa jag sett Leksand prestera på hela säsongen. I andra fick man det tyngre, Södertälje gjorde det bra, men Leksand red ut stormen med oavgjort. I tredje skapade man gott om chanser både före och efter 3-2. Därför var det väldigt snopet att lämna den här matchen utan några poäng.

Jag gick in i den här matchen med en upplyftande känsla av allt att vinna, att man inte behövde ta poäng och att allt annat var en chans till bonus.

Det stämde. Men oj, så nervös jag är för nästa match mot AIK.

***

Men. Två utvisningar för sex spelare på isen. I helt avgörande lägen dessutom. Första situationen gav, även om Leksand hann döda själva utvisningen en halvminut tidigare, 2-1. Och den andra skedde med två minuter kvar av matchen. Uslare än så blir det faktiskt inte.

Det som gjorde det ännu mer obegripligt var hur det skedde. I vanliga fall kommer dessa utvisningar för att pucken hamnar vid spelarbåset medan byte pågår och en "utbytt" spelare råkar bli inblandad i spelet. Spelet var inte i närheten av båset vid något av tillfällena den här gången.

I en match där Leksand gjorde väldigt mycket väldigt bra var det här under all kritik.

***

Detta var det som i övrigt i fällde Leksand:

1) 1-0-målet påminde mycket om Växjös mål i matchen innan. Halvosäkert agerande av Joacim Eriksson och en Tony Virta som inte klarar av att ta bort sin spelare. Det ska till Erikssons försvar sägas att han sett över hela matchen var grym. Han släppte ett par märkliga returer, men det var bara vid målet som han blev Tom Lawson-strandad av det. Vid övriga tillfällen (efter en knapp minut och i mitten av andra perioden) var han fullkomligt beredd på andravågen och gjorde riktigt bra och disciplinerade räddningar.
2) Efter Södertäljes 3-2 fick plötsligt Leksand det ena öppna läget efter det andra (vad höll SSK på med?), men drog då avslut efter avslut rakt på målvakten. Leksand höjde, som man brukar, sitt spel i tredje perioden, med lite effektivitet hade det räckt till tre poäng.
3) Det är dags för Thomas Rhodin att visa att han ska vara en stjärna i det här laget.

***

Med tanke på 2-1-målet är det kanske en sanning med viss modifikation, men fortfarande inget mål insläppt i box play i kvalet.

***

Patrik Carlsson fortsatte på den inslagna vägen. Jag imponeras över hur oberörd han tycks vara av matchernas innebörd. Det är som att han burit med sig känslan från förra årets kval med Växjö, där kvalseriespel mest var en rolig bonus och inget tungt och pressande.

Markus Persson klev in i laget i stället för sjuke Martin Karlsson och gjorde det väldigt bra med ett uppoffrande jobb och hade ett finger med i flera farligheter.

***

Lyckas Leksand spela som mot Södertälje i resten av kvalet tror jag att man kommer att gå upp.

***

Södertälje tog tre poäng i premiären mot Rögle trots att man inte ens lyckades skjuta 20 skott. Man tog tre poäng borta mot AIK efter att ha avgjort med mindre än en minut kvar. Och man tog samtliga poäng mot ett jämnbra Leksand. Otroligt frustrerande – och väldigt imponerande.