Del 26: Brynäs-Leksand

Brynäs-Leksand 6-4 (3-1, 1-2, 2-1)
 
Leksands mål: 1-1 Fabian Brunnström (Toni Kähkönen, Tomi Sallinen), 3-2 Kevin Kapstad (Johan Ryno, Robin Gartner), 4-3 Jens Bergenström (Kevin Kapstad, Tomi Sallinen) 5-4 Martin Grönberg (Mattias Ritola, Linus Hultström).
 
***
 
Jag flaggade i går för att det här förmodligen inte skulle gå något vidare. Jag fick rätt men det var också en rejäl dos vansinne i den här matchen som var svårare att förutse.
 
***
 
Brynäs, seriens kanske formstarkaste lag, inledde helt fruktansvärt dåligt.
 
Under de första fem minuterna bjöd de Leksand på öppet läge efter öppet läge efter öppet läge. Det stod 0-7 i skott och Leksand hade åtminstone fem högkaratiga målchanser.
 
Då passade Joakim Lundström på att ställa till det för sig och bjuda på 1-0.
 
Sedan var tonen för perioden satt. Leksand ville bestämt visa att det minsann inte bara var Brynäs som kunde bjuda sin motståndare på möjligheter.
 
Den enda gången det fanns någon form av fokus i försvarsspelet var under de två minuter man spelade boxplay. I övrigt verkade Gunnar Papphammar, Jacques Tati och Cosmo Kramer, i ett unikt samarbete, ha koreograferat Leksands defensiv.
 
Det trillade en spelare där, kom en spelare glidande där och en spelare slog en blindpass där. "En är i Frisco och letar efter lyckan, en annan är full och letar efter kryckan, en tredje är polis och samlar på falkägg, en fjärde kör in i bergvägg efter bergvägg, en femte är främmande och minns ingenting", som Ulf Lundell en gång skaldade.
 
Berodde det på trötthet? Nya backpar? Tillfällig sinnesförvirring? Jag vet inte, men inte ens Erik Hamrén skulle har varit nöjd med det här.
 
När det var periodpaus och skärvorna hade sopats ihop kunde vi konstatera att det stod 3-1.
 
***
 
Det såg inte speciellt mycket bättre ut när andra perioden började. Den här gången var det Brynäs som ägde inledningen. Totalt.
 
Men med första periodens logik intakt var det då Leksand som först fick utdelning. Efter nästan precis halva matchen fick Kevin Kapstad, som har haft en i stora delar horribel höstsäsong, lite tyngd lyft från sina axlar när han nu åtminstone fick göra sitt första mål, vilket betydde 3-2, ett mål som till synes kom ur ingenting.
 
Den entusiasmen dämpades emellertid illa kvickt när Brynäs två minuter senare gjorde 4-2 efter en ytterst tveksam utvisning på Jens Bergenström. Även om utvisningen förmodligen var felaktig hade jag svårt att bli upprörd. Känslan var att Leksand annars skulle ha hittat något annat sätt att släppa in 4-2 på.
 
Men Leksand var tydligen mer optimistiska än jag och med en dryg minut kvar av perioden reducerade just Bergenström, som hade sett ett baklängesmål liggandes på isen och ett från utvisningsbåset, till 4-3 genom att ur minusvinkel valla in pucken via målvakten.
 
***
 
Andra periodens avslutande bonzanza följde med in i tredje perioden. Brynäs gjorde 5-3 i ett nytt powerplay men hann knappt rätta till visiret förrän Martin Grönberg smällde in 5-4. Och Leksand, som under större delen av matchen tycktes jobba aktivt för att förlora den, hängde i ända in i det sista.
 
***
 
Och kanske kom det vad som skulle vara en korrekt kvittering också.
 
En av de hypotetiska situationer som får mig att kallsvettas allra mest är att någon skulle be mig att exakt förklara reglerna när det gäller offside i målgården.
 
Finns det någon idrottsregel som innehåller så satans många parametrar för att avgöra vad som är tillåtet eller inte? Antingen måste den sektionen, med alla restriktioner, vara fjorton sidor lång i regelboken eller så är det bara en blank sida där, vilket gör att det är tycke och smak som avgör.
 
Den som till fullo kan redogöra för vad som klassas som offside i målgården och inte är förmodligen också den enda person som till fullo kan ta in och förstå universums oändlighet.
 
Vart vill jag komma med allt det här? Jo, med allt detta sagt, jag förstår verkligen inte varför det som skulle ha varit 5-5 inte godkändes.
 
Men domaren stod bra till och verkade stensäker och borde, förhoppningsvis, kunna regelboken lite bättre än jag. Att det sedan knappt fattades ett enda annat korrekt domslut under hela matchen, det får vi helt enkelt ignorera.
 
***
 
Johan Ryno spelade inte i tredje perioden och fick sin målsvit bruten men utökade i alla fall sin poängsvit. Åtta matcher.
 
Och Mattias Ritola? Jodå, han bjöd på sin traditionsenliga assist. Sjunde raka matchen.
 
***
 
Den här förlusten blev inte roligare av att varenda bottenkollega passade på att vinna. Ja, utom Luleå då, men det tycks ju inskrivet i grundlagen numera att de ska förlora. Vi som var med i september vet hur det känns.
 
 
Oskar Klingborn
 
***

Del 25: Leksand-Örebro

Leksand-Örebro 3-2 (3-1, 0-1, 0-0)
 
Leksands mål: 1-1 Johan Ryno (Mattias Ritola), 2-1 Tomi Sallinen, 3-1 Daniel Josefsson (Robin Gartner, Johan Ryno).
 
***
 
Jag har ett jobb som gör att jag måste gå upp ohemult tidigt på morgonen. Ibland har det sina fördelar.
 
I morse vaknade jag precis så att jag kunde slå på Viaplay och i direktsändning se förlängningen mellan Nashville och Edmonton.
 
Var Filip Forsberg på gång? Filip Forsberg var på gång!
 
Några minuter in i övertiden snodde han pucken i mittzon och startade ett anfall. Under anfallet hann han med att först ge en medspelare öppet skottläge i slottet och sedan själv pricka ramen, innan han med en enkel rörelse snurrade bort Taylor Hall och snärtade dit matchens enda mål.
 
Då anade jag att det här kunde bli en bra hockeydag.
 
***
 
Så blev det också.
 
Sedan omgång tre har Leksand parkerat sist i tabellen. Nu, 22 omgångar senare, har man äntligen tagit ett första steg och kravlat sig upp på elfte plats.
 
***
 
Det började ju annars inte så lovande.
 
Först visade sig Oscar Alsenfelt inte ens vara med i truppen. På väg till Finland av sociala skäl? Nej, han visade sig vara skadad.
 
Sedan hade matchen knappt hunnit börja förrän Örebro tog ledningen. Förra gången de gästade Leksand behövde de 21 sekunder för att spräcka Joakim Lundströms nolla. I kväll behövde de knappt tre minuter.
 
***
 
Men precis som då blev det betydligt roligare sedan och det gick dessutom undan.
 
Johan Ryno och Mattias Ritola gjorde gemensamt slag i saken för att snabbt få utökandet av mål- respektive assistsvit överstökat.
 
1-1.
 
Tomi Sallinen gjorde... ja, jag vet inte riktigt vad han gjorde...... och han skulle förmodligen inte kunna göra det igen om han försökte... men mål blev det i alla fall.
 
2-1.
 
Och Robin Gartner och Daniel Josefsson tackade för att de fick agera första backpar när den förre spelade fram den senare som smällde in pucken från blålinjen.
 
3-1 efter första perioden.
 
***
 
På detta följde en märklig andraperiod. Ett offensivt Örebro på jakt efter reducering mot ett aningen överrumplat Leksand gav en intensiv Örebropress. Just när Leksand sedan flyttade fram ett snäpp och ett par gånger hade bud på 4-1 samtidigt som perioden närmade sig slutet och verkade bli mållös trots allt hände plötsligt allt. Först kom 3-2 efter dels en misstänkt icing och dels en extremt lång spelsekvens utan avblåsning. Sedan hann pucken knappt släppas förrän vad som verkade vara 3-3 kom. Efter vad som kändes som en evighet ringde dock domarna på målet och dömde sedan bort det för spelare i målgården, helt korrekt.
 
***
 
Tredjeperioderna har många gånger varit ett sorgebarn under hösten. Även i kväll såg det så där ut i avslutningsakten. Lite slarvigt, lite nervöst, lite krångligt. Men den stora skillnaden är att tidigare har dessa tveksamma avslutningar slutat i åtskilliga förluster medan Leksand och Lundström i kväll ändå såg till att hålla tätt och bärga alla tre poängen.
 
***
 
Och vi ska nog vara glada av flera skäl för att det blir så. Jag måste erkänna att jag ser varje eventuell poäng i morgondagens match som en bonus. Det smärtar alltid att måla djävulen på sin fondvägg inför matcher mot Brynäs men kvaliteten brukar alltid bli väldigt lidande när det spelas match två dagar i följd.
 
 
Oskar Klingborn
 
***

Del 24: Linköping-Leksand

Linköping-Leksand 4-2 (0-0, 2-1, 2-1)
 
Leksands mål: 2-1 Linus Hultström (Mattias Ritola, Johan Ryno), 2-2 Johan Ryno.
 
***
 
Går det att på något vis inkassera bonuspoäng för starka upphämtningar?
 
*** 
 
Veli-Matti Savinainen lämnar Leksand.
 
Den vetskapen gav kvällens match en konstig känsla inledningsvis.
 
Speciellt när det bjöds på en så pass karaktärslös förstaperiod. Två lag som kände på varandra, som inte kopplade grepp, utan utbytte halvdana nästan-chanser med varandra.
 
I sinom tid började Linköping etablera tryck, vilket underlättades av Johan Rynos utvisning, men fick ingen utdelning.
 
***
 
Däremot tog det bara 32 sekunder för dem att göra mål i andra perioden.
 
Jag är så trött på de där ofokuserade målen som Leksand släpper in direkt efter pausvila eller direkt efter att själva ha gjort mål. Det är en ovana som måste gå att fila bort.
 
Och det blir inte lättare när Linus Hultström, precis som senast, åtta minuter senare styr in en puck i egen kasse.
 
***
 
Då är det inte så dumt att sitta inne med seriens bästa powerplay. Och Hultström är inte den som inte vill återupprätta sig själv.
 
En minut och 55 sekunder i numerärt överläge behövdes, sedan hittade Mattias Ritolas förträffliga passning fram till Hultströms blad i öppet läge. Ritolas sjunde assist på fem matcher.
 
1-2 och känning inför sista perioden.
 
***
 
Och ingen match är ju numera komplett förrän Ryno har gjort mål. I kväll dröjde det fyra minuter in i tredje perioden innan han nätade för sjätte matchen i rad. Hans 2-2-mål var en bra payback för det något slumpmässiga i Linköpings 2-0-mål. Ryno slängde in pucken från sargen och Toni Kähkönens skymning lurade målvakten.
 
***
 
Där och då var det en vidöppen tillställning och lagen bytte chanser med varandra och bland annat hade Ritola ett utmärkt läge att ge Leksand ledningen.
 
I stället var det Linköping som fick in 3-2. Efter det orkade inte Leksand mer och på slutet kom också 4-2 i tom bur. Backparet med Hultström och Kevin Kapstad var inne på samtliga mål i matchen, både framåt och bakåt.
 
***
 
Vi får trösta oss med att även Modo, Färjestad och Luleå kammade noll i den här omgången. Det gör att Leksand fortfarande har häng inför veckoslutets två matcher.
 
 
Oskar Klingborn
 
***

RSS 2.0