The second annual Tugs mellandagsmania del 2

Hej igen!

För fjärde året i rad har jag bränt mig en skiva med 15 låtar som drabbat mig under året. Reglerna är inte alls speciellt svåra. Det handlar om max en låt per artist och låten ska med något sånär fog kunna hävdas ha kommit ut i år. Eftersom ni alla törstar efter bra blandskivor kommer här årets playlist. Mycket nöje.1.  Brand New Bass Guitar  -  Jamie T


Jag kan inte tänka mig något bättre sätt att inleda denna skiva på än med att en 20-åring från Wimbledon på dålig franska gastar "FUCKING CROISSANT!". Denna rasande trevliga Clash-hommage inleder nämligen också årets bästa album; Panic Prevention av debutanten Jamie T. Det finns knappt någon gräns för hur mycket jag tycker om den gode Jamie. Som en ung The Streets med vassare armbågar och mer punk i skivsamlingen. Det här spåret avslutas med Jamie konstaterar att "that's the crappiest version I've ever done of that in my life". Well, låt mig citera en amerikansk tänkare, "I don't believe you, you're a liar". Så, play it fuckin' loud!


Lyssna gärna också på: Brand New Cadillac  -  The Clash
2.  Delivery  -  Babyshambles


Med tanke på att det borde vara fysiskt omöjligt för Pete Doherty att fortfarande göra snygg, tight och ändå rufsig rockmusik förtjänar albumet Shotter's Nation ett musikaliskt bragdguld. Allra bäst fungerar det på den här Kinks-festen.


Lyssna gärna också på: All Day and All of the Night  -  The Kinks
3.  Champion  -  Kanye West


Äsch, varför slösa allas tid, låt oss i stället bara enas om att Kanye West är snorbra. Okej?


Lyssna gärna också på: So Why So Sad (Avalanches Remix)  -  Manic Street Preachers feat. The Avalanches
4.  Ingen Man  -  Kusowsky


Göteborgsbaserade popkvartetten Kusowsky kombinerar den spelglädje och genuina välvilja som präglade den våg av svenskspråkig indiepop som drog över landet kring senaste sekelskiftet med influenser från rockhistorien vilket bland annat tar sig uttryck i rent rolling stonska gitarriff. Resultatet blir en sprittande, sprudlande popmusik som får en att vilja, för att använda Dylan-termer, dance beneath the diamond sky with one hand waving free. Så snart sångaren och låtskrivaren Daniel Karlsson börjar ägna några minuter extra åt textförfattandet så finns det ingen gräns för hur bra detta kan bli.


Lyssna gärna också på: Det Är Nu Det Börjar  -  bob hund
5.  Fulla För Kärlekens Skull  -  Eldkvarn


"Vi har vingar av guld

Och vi ramlar omkull

Och vi är fulla

För kärlekens skull"


Lyssna gärna också på: Snön Faller och Vi Med Den  -  Ulf Lundell
6.  A Whale's Heart  -  The Concretes


I Filip och Fredriks sommarprat berättade de om hur de 1997 en gång såg Lou Reed i New York och hur de, när han till en budkille sade "I would like to FedEx this to The Chrysler Building", "imponerades av det urbana" i att han "gjorde ett verb av ordet FedEx". Med någon slags liknande känslor bemöter jag faktumet att Conretes i en textrad förvandlar det för filmfolk mardrömsframkallande uttrycket "straight-to-DVD hell" till poplyrik. Det ante mig att det krävdes ett popband med Andres Lokkos sambo på sång för att det skulle ske.


Lyssna gärna också på: Dry the Rain  -  Beta Band
7.  Paper Planes  -  M.I.A.


M.I.A. står, precis som Kanye West och Jamie T, för allt som gör att all sorts popmusik varmt borde välkomna hiphopens framfart. Samtidigt som den lyfter fram musikhistoriens verkliga pärlor ger den också den ofta alltför stela, trötta och vita rockmusiken en nödvändig make-over och målar den i glada, pockande färger. Kanye West påminde i Touch the Sky världen om Curtis Mayfields eviga briljans. I "Paper Planes" använder M.I.A. riffet till The Clashs "Straight to Hell" och lyfter fram de Clash-sidor som gör att de för all tänkbar framtid bör förhindras från att reduceras till after ski-musik. Om det inte skulle räcka låter hon dessutom i refrängen en barnkör ackompanjeras av en pistol och en kassaapparat.


Lyssna gärna också på: Highway 61 Revisited  -  Bob Dylan
8.  Something Special  -  The Tough Alliance


"You were something special, you were something real." Well, right back at ya, Tough Alliance.


Lyssna gärna också på: Beat Surrender  -  The Jam
9.  Vi Kommer Att Dö Samtidigt  -  Säkert!


Till Mange. Sommaren i Leksand går enligt traditionen främst ut på två saker: Dricka tjeckisk pilsner och spela "Pro Evolution Soccer" på Xbox. När jag i somras då och då kände ett visst dåligt samvete över att om och om igen, med hjälp av Cristiano Ronaldos briljans, göra slarvsylta av min kamrat Mange i match efter match lät jag honom fritt välja låt på podden. Denna låt var den han oftast brukade välja. Det gjorde han naturligtvis alldeles rätt i. (Epilog: Det gick bra för Mange i livet. Han lever numera i Sundsvall tillsammans med sin fru och med travkusken Åke Svanstedt.)


Lyssna gärna också på: Tomorrow is Today  -  Marit Bergman
10.  Run For Your Life  -  Jack Peñate


Rock. Kort och gott rock. Det är vad Jack Peñate sysslar med. Rock som är sympatisk och lättillgänglig men ändå rufsig i håret. Som en ung Ryan Adams, innan hans brist på förflutet hann i kapp honom. Jack Peñate är på inget vis någon som kommer återuppfinna hjulet, men han får mig att vilja brista ut i en John-Dorian-&-Chris-Turksk robototdans varje gång jag lyssnar på honom. Ibland behövs det inte så mycket mer än så.


Lyssna gärna också på: Back to the 101  -  Albert Hammond Jr.
11.  A Postcard to Nina  -  Jens Lekman


Jag skulle kunna skriva mycket om min oförblommerade och förbehållslösa kärlek till Jens Lekman, men det skulle bara ta fokus från den här låtens verkliga höjdpunkt, vilken är att höra Lekman försöka sjunga sitt eget namn på engelska.


Lyssna gärna också på: Blue Boy  -  Orange Juice
12.  Lose Myself  -  Lauryn Hill


Skulle Percy Nilegård vara marknadsförare av den här låten skulle han förmodligen beskriva det hela med orden "vi kallar det marketing by repeating the same words over and over again". När man lyssnat på den här dängan, som går att återfinna på soundtracket till "Surf's Up", har man framför sig ett långt, fullskaligt beroende av låtens snygga trummor och orden "I had to lose myself". Hjärntvättning i dess mest förtjusande form.


Lyssna gärna också på: It's All In My Mind  -  Teenage Fanclub
13.  Good Song  -  Salem Al Fakir


En typ av perfekt tight poplåt som det är onödigt att orda om eftersom den är så lätt att lyssna på.


Lyssna gärna också på den fullständigt fantastiska: I Was Made To Love Her  -  Stevie Wonder
14.  A Soldier's Tale  -  The Good, the Bad & the Queen


The Good, the Bad & the Queen är Blur-sångaren Damon Albarns senaste projekt. Precis som många betydligt visare män konstaterat innan mig har Albarn lyckats med det Suedes Brett Anderson så fatalt har misslyckats med: han har blivit äldre och han utnyttjar det. Hela albumet har ett sound som låter som en regntung engelsk himmel. Det är grått, tio plusgrader och snart så kommer det börja regna. Den här låten inleds med raden "Waking up feeling good", en rad som påminner en om Blurs hoppande, studsande 90-talshymn "Parklife", men de efterföljande raderna "Go to bed frequently lost in the wood/A soldier's tale of soul winning love/No drunken stuff spewing out of my mouth/All over, now out" visar att det måhända är samma människa, men aldrig samma person som har skrivit de två låtarna.


Lyssna gärna också på: Sorrow  -  David Bowie
15.  Boys and Girls in Love  -  The Rumble Strips

Sångaren Charlie Waller gastar som en stasad Kevin Rowland och även blåssektionen verkar hämtad från gamla Dexy's. Då är det tämligen lätt att ha överseende med att låttexterna främst verkar inspirerade av det Freddie Mercury krystade fram till Queens "Bicycle Race" (Exempel på det finns i "Alarm Clock" med raderna "My alarm clock he ain't working, but that don't really mind, 'cos he ain't no friend of mine, he kept waking me up, all the time, saying BEEP, BEEP, BEEP!" och "Motorcycle" med raderna "If only this bike was a motorcycle I wouldn't be moving so slow").


Lyssna gärna också på: Seven Days Too Long  -  Dexy's Midnight Runners

Så där. Nu är det bara att börja ladda och bränna. Jag har till och med ordnat spelordningen åt er. Gott nytt 2008!PUSS!

/Dariusz Wosz

Fotnoter about hard facts


Fjärde året i rad  -  Om ni inte orkar klicka på länken högst upp följer här de tre föregående årens listor:

2006:

1. The Quiz - Hello Saferide
2. Steady, As She Goes - The Raconteurs
3. Knock 'Em Out - Lily Allen
4. Once And Never Again - The Long Blondes
5. Augusti i Helvetet - Håkan Hellström
6. First Date - Danko Jones
7. In Transit - Albert Hammond Jr.
8. Yeah Yeah Yeah Song - The Flaming Lips
9. Thunder on the Mountain - Bob Dylan
10. On the Radio - The Concretes
11. You Only Call Me When You're Drunk - Ed Harcourt
12. Welcome Home, Luc Robitaille - Mando Diao
13. Handle With Care - Jenny Lewis
14. Alone Together - Marit Bergman
15. A Certain Romance - Arctic Monkeys


2005:

1. It's All In My Mind - Teenage Fanclub
2. They're Building Walls Around Us - Moneybrother
3. Black Cab - Jens Lekman
4. Palace & Main - Kent
5. Touch the Sky - Kanye West
6. First Day of My Life - Bright Eyes
7. Oh, My God - Kaiser Chiefs

8. Res Dig Upp Och Gå - Tomas Andersson Wij

9. Jag Har Aldrig Bott Vid En Landsväg - Sci-Fi Skåne

10. Forever For Her (Is Never For Me) - The White Stripes
11. Spit It Out - Brendan Benson
12. Hurricane Gilbert - Håkan Hellström
13. The Fallen - Franz Ferdinand
14. Tulips - Bloc Party
15. Don't Let the Devil Ruin It All - Timo Räisinen


2004:

1. Portland Oregon - Loretta Lynn feat. Jack White
2. First of the Gang To Die - Morrissey
3. Elegi - Lars Winnerbäck
4. Pretty Belinda - Fille & the Fittpippers
5. A Higher Power - Jens Lekman
6. God Knows - Mando Diao

7. Blues Från Sverige - Tomas Andersson Wij

8. Sail Beyond Doubt - Sugarplum Fairy
9. I Say No - Anna Ternheim
10. What Became of the Likely Lads - The Libertines
11. 40' - Franz Ferdinand
12. Loneliness - Ed Harcourt
13. Run Run Run - Phoenix
14. Dead-Quote Olympics - The Hives
15. I Miss You - Marit Bergman

Kommentarer
Postat av: Fridah

Fan vad du har bra musiksmak!

2007-12-31 @ 16:05:19
URL: http://indiepopochskit.blogg.se
Postat av: Anita

jaha och ingen danny, du sa ju att du tyckte han var bra!

2008-01-02 @ 20:19:24
URL: http://staarbabe.blogg.se
Postat av: elly

"Göteborgsbaserade popkvartetten Kusowsky kombinerar den spelglädje och genuina välvilja som präglade den våg av svenskspråkig indiepop som drog över landet kring senaste sekelskiftet med influenser från rockhistorien vilket bland annat tar sig uttryck i rent rolling stonska gitarriff."
och vinnare av att ha skrivit 2007's längsta mening med mest pop- och musiknördsjournalistiska svärmeri included.... oskar klingborn, alias tug! motivering överflödig. :)
för övrigt vill jag påpeka att curtis mayfields dänga fortfarande går varm som min ringsignal (klart den går varm, det ringer heeeela ti'n!), trots att junior rippat det hela rakt av. jag är inte bitter...

2008-01-08 @ 15:09:30
URL: http://helhet.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0