Tug on Fredrik Wikingsson – The Director's Cut

Hej igen!

Som tidigare utlovat kommer nu den förlängda versionen av min intervju med Fredrik Wikingsson:


Hur var det att göra valvaka?
- Det var väldigt mycket "Do it yourself". Vi hade en budget på 300 000. Det kan låta mycket, men det är tjugondel av vad SVT och TV4 satsade. Vilket gör det väldigt roande att vi hade fler tittare än dem.

Ja, hur gick det till egentligen?
- Ja, det kan man fråga sig. Jag tror vi fick många tittare som följde ett presidentval för första gången. Men det är verkligen märkligt eftersom det knappt alls satsades på det här. Det var ett väldigt speciellt projekt överhuvudtaget. Vi har aldrig gjort sju och en halv timme direktsänd tv förut.

Vilken gäst var bäst?
- Kristian Luuk var väldigt väl förberedd och visade roliga filmer från tidigare valkampanjer. Alla gäster var bra, men Kristian imponerade på oss med sina omfattande förberedelser.

Vilken är din spontana kommentar om Barack Obama?
- "It's all downhill from here..." (Skratt) Nej då, men han har ju målats upp som en messiasgestalt, så på ett sätt kan ju människor bara bli besvikna.

I South Park-avsnittet som sändes dagen efter valet firar Stans pappa Randy rejält efter Obamas seger. Han vrålar regelbundet "Yes, we can!" och "CHAAAANGE! CHAAAANGE!", han super som ett svin och förolämpar sin chef. När han efter tre dygns firande vaknar upp med en episk bakfylla och får veta att han fått sparken från jobbet blir han förbannad och utbrister: "Damn it, Obama were supposed to make things better! I should have voted for McCain!" Hur stor är risken att människor, just som du är inne på, har orealistiska förhoppningar på Obama?
- Jo, ungefär så där är det ju. Den största risken är människor som först för tjugo dagar sedan förstod att det skulle bli ett val och bara har brytt sig sedan dess. Litegrann som jag och Filip. Personer som kanske bor i Wisconsin och tror att de, så fort Obama vunnit valet, ska få en ny bil.

Vem är Sveriges Barack Obama?
- Oj, vad svårt... Filip Hammar kanske? Nej, men jag pratade om det förut att en sådan som Gustav Fridolin hade den potentialen, det dyker upp sådana stjärnskott ibland. Men i dagsläget.. Det går nog inte att hitta på den politiska arenan.

Utanför den politiska arenan då?
- Alltså, den där fjortonårige killen i Idol, han kan nog vara det för landets nioåringar. Han är nog för dem ungefär vad Obama är för mig och Filip. Därmed inte sagt att nioåringar är korkade. Eller att jag är som en nioåring.

Men om vi ändå säger att Filip är Sveriges Obama, innebär det då att du är Sveriges John McCain?
- Nej, det är i sådana fall Peter Settman.

Det förstås. Vilken är annars d
in kommentar om John McCain?
- Han var en betydligt intressantare politisk figur när han deltog för åtta år sedan. Då gick han ju heller inte alls lika långt. Nu kändes det som att han hade mejslat bort allt det som gjorde honom spännande. Och tyvärr var det väl det som gjorde att han gick så här långt den här gången.

Vad har du att säga om Sarah Palin?
- Vi kan väl bortse från att hon rent politiskt naturligtvis står extremt långt ifrån mig, och resten av Sverige, och istället konstatera att hon är väldigt karismatisk. Hon har knappast någon karriär framför sig inom politiken, däremot kan hon verkligen ha det inom media.

Hon kanske kan jobba som stand-in åt Tina Fey i 30 Rock?
- Ja, som Oprah ungefär. Jag tyckte för övrigt att Oprah skötte sig rätt bra när hon var med i det senaste avsnittet. Men i alla fall. Det fanns något gnistrande i Palins ögon när hon var med i SNL och sa "Live from New York... it's Saturday night!" Jag hyste en rå attraktion för henne där.

Så hennes svenska motsvarighet är... Fillipa Reinfeldt?
- Jag är ju väldigt förtjust i henne på det sättet också. Men nej, det vore trots allt orättvist mot Reinfeldt. Men Therese Alshammar kanske?

Vilka reaktioner har du fått från dina kompisar i USA efter valet?
- De är ju väldigt lättade förstås. Nu umgås vi förvisso bara med demokrater där borta... Eller nej, förresten, vi har ju en kompis som jobbar med radio som är republikan...

Vadå, den där killen i typ Texas som var med i 100 Höjdare?
- Nej nej. För fan. Den här killen är chef på ett superkommersiellt radioföretag och sitter på 46:e våningen i Manhattan.

Aha, så för att fortsätta på 30 Rock-spåret, det är typ Alec Baldwin?
- Ja, precis. Det är verkligen en Jack Donaghy-typ. Och han är ju naturligtvis superrepublikan. Vi får se hur han har tagit det.

Så, slutligen, vad håller du och Filip annars på med just nu?
- Delvis är det en roman på gång som verkligen känns spännande. Och så håller vi på med ett helt nytt tv-projekt som kommer på tv till våren. Som du förstår kan jag inte säga så mycket mer om det.

Tusen tack och hälsa Filip så mycket.
- Det ska jag göra. Och ge mina varmaste hälsningar till Pellesundberg.


PUSS!

/Abel Balbo

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0