Your name isn't Rio, but I don't care

Hej igen!

När jag promenerade till universitetet i morse gjorde jag ett misstag. Jag lyssnade på Arctic Monkeys. "Mardy Bum". Och som vanligt när jag lyssnar på Arctic Monkeys längtade jag "hem" till England. Jag bodde ju där när de slog i genom. Att jag med jämna mellanrum vill tillbaka till de brittiska öarna vet redan samtliga trogna läsare av den här bloggen, eftersom jag konstaterar det med ungefär samma frekvens som Mats Olsson upprepar sin stående hyllningskrönika till Zlatan. Därför ska jag inte orda något mer om min kroniska anglofili nu, däremot är det lite lustigt vilka textrader det var som mentalt skickade mig tillbaka till Brighton:

It's like looking down the barrel of a gun
And it goes off


Att inta en nostalgisk pose och utbrista "aaaw..." på grund av en liknelse vid att bli skjuten av en pistol kan inte riktigt vara ett hälsosamt tecken.


PUSS!

/Boubacar Sanogo





Fotnoter about hard facts


Promenerade  -  Jo, det stämmer. Min cykel har punktering. Det uppskattar man i synnerhet när det är snöyra och tiden är knapp. Det kan onekligen vara ett skäl till längta utomlands en aning.

Arctic Monkeys  -  Sheffield's finest sedan Jarvis Cocker. Förutom Paolo di Canio då.

Hyllningskrönika till Zlatan  -  Läsare som är trogna nog att veta att jag har a thing for England vet förmodligen också att jag har överseende med upprepade Zlatan-hyllningar.

I don't care to belong to a club that accepts people like me as members

Jag vill inte snacka skit om Jonas, men han är ganska lik mig.


  -  Håkan Mild om IFK Göteborgs tränare Jonas Olsson.

We're gonna be like the Gatsbys!

Hej igen!

Jerry Seinfeld är i trakterna. Om ni skulle springa in i honom så kan ni väl hälsa att jag tappat bort hans nummer, men att jag gärna tar den där middagen han pratade om. Be honom ringa mig. Okej? Tack så mycket.


PUSS!

/Stephen Snell





Fotnoter about hard facts


Jerry Seinfeld  -  He's one of those guys who is obessesed with neatness and order. Everything has got to be just so. He would have made a great nazi.

Tappat bort  -  Hommage à Petter Hansson.

It's cool, Filip, it's not even loaded

Väldigt många människor i vårt skrå, journalistskrået, har Dalai lama högst upp på önskelistan över tänkbara intervjuobjekt. För oss är detta fullständigt obegripligt, men vi gissar att de vill träffa honom för att de håller med honom i allt han säger, i alla hans självklarheter, och det är alltid skönt att få höra att man är inne på rätt spår. Ska vi inte en gång för alla enas om att Dalai lama är den populariserade andlighetens Vecko-Revyn och att det är sorgligt att så många spirituellt utsvultna människor okritiskt flockas kring honom som om de vore sex år gamla och glassbilen kommer till stan?


  -  Fredrik Wikingsson


PUSS!

/Den Smorde


Six days on the road, and I'm gonna make it home tonight

Hej igen!

I går kom jag hem från kindpussarnas och Pierre-Edouard Bellemares land. Det kafkaesqua i att jag blev kvar i Paris två dagar extra på grund av flygstrejk kan vi egentligen lämna därhän. Det är bara en liten detalj som jag vill lyfta fram.

I Paris trafik är rödljus inte nödvändigtvis något man bryr sig om. Därför uppstår en del prekära situationer i bilköer. Det tyckte vår busschaufför var lite trist. När en dam på olagligast möjliga vis blockerade cirkulationen fick han slutligen nog, vevade ned sin ruta och ropade:

Qu'est-ce que vous-faites, madame? Vous blocez tout le trafic.. C'est pas bien!
(Vad gör ni, frun? Ni blockerar hela trafiken.. Det är inte bra!)

Det är alltid roligt med människor som, trots att de är så arga att de anser det värt att öppna sin ruta och skrika, levererar grammatiskt och hövlighetsmässigt fulländade utskällningar. Avslutningen "det är inte bra!" håller nästintill Buster-klass i all sin neutralitet. I Sverige har vi nog inte hört en sådan fulländad dress-down sedan Per Gahrton för tretton år sedan läste lusen av Carl Bildt efter EU-valet.


PUSS!

/Dr. John "I think I'm a man of the people but now thanks to the janitor everyone knows I'm a freud and I have egg on my face" Dorian





Fotnoter about hard facts


Pierre-Edouard Bellemare  -  The hardest working man in show business.

Kafka  -  Hade det inte heller så jävla kul.

Paris  -  Frankrikes Bergsäng.

C'est pas bien  -  Hommage à Jean-Alain Boumsong.

Per Gahrton  -  Är inte ett dugg bitter.

Carl Bildt  -  En humbuggare, om man ska tro conquistadoren Ulf Lundell.

What are you French doing in Britain?

Hej igen!


Jag är i Paris. Det leder oss till en fortsättning på förra inlägget angående vad jag vet om Bulgarien. Och här kommer det: Paris ligger inte i Bulgarien.


Förra gången jag var i Paris gick det till såhär. Jag har märkt tendensen att om man läser de senaste, säg, femton inläggen i den här bloggen så innehåller de flesta av dem länkar tillbaka till gamla inlägg. Antingen är det ett tecken på att bloggen nått samma punkt som de senare säsongerna av Seinfeld, där en stor del av skämten är referenser tillbaka till gamla avsnitt, eller att jag blivit lat. Jag väljer att tro på det första.


I övrigt kan man säga om Paris att, jodå, Eiffeltornet, Triumfbågen och Louvren ligger i en tät triangel och alla säger "Jean-Françios! Jean-Françios!" och "Sacre-bleu! Sacre-bleu!" och sjunger "Frère Jacques". Med andra ord är allt vi får se i "Team America" sant.



PUSS!


/Marco Pischorn


Vilken effektivitet och vilken avslutning.. Han är fantastisk!

Hej igen!

Jag och min vän Arrias Robben besökte en korridorsfest i helgen. Den absolut första personen vi sprang in i där var en trevlig bulgariska. Både jag och herr Robben började omedelbart, till vår nyfunna väns förtjusning och beundran, kokettera med våra bulgariska kunskaper. Vi raljerade först över faktumet att svenska gymnasieelever åker till Sunny Beach för att supa sig Kalle Anka-fulla, innan vi logiskt nog kom in på fotbollen och började diskutera Yordan Letchkovs bisarrt minimala lugg, Hristo Stoitjkovs vänsterfot och Sveriges vinst med 85-0 i bronsmatchen i VM 1994. Efter det så...

Ja, efter det tog så tog det slut. Våra bulgariska kännedom räckte inte så mycket längre än till Kalle Anka-fylla och fotboll. Vi lyckades efter en lång tids krystande komma på Stefka Kostadinova som haft världsrekordet i damernas höjdhopp i, tror jag, 165 år. Men, undrade vi, finns det verkligen inga fler än idrottare värda att känna till från detta land?

Nej, det gör faktiskt inte det. Ingen bisarr nöjespersonlighet och heller ingen speciellt excentrisk diktator, vilket är direkt svagt med tanke på att de hade 44 år av kommuniststyre. Här borde Bulgariens PR-folk skämmas å det grövsta. Ett doldisland som Rumänien har ju ändå gett oss färgstarka karaktärer som Dracula och Ceauþescu. Från Kazakstan har vi fått Borat. Estland har gett oss Killinggänget och Håkan Loob. Så, Bulgarien, in the words of Olivia Newton-John, you better shape up!


PUSS!

/Simeon Sachsen-Coburg-Gotha





Fotnoter about hard facts


Våra bulgariska kunskaper  -  Det ska sägas att vi gjorde det mesta av situationen. Vår bulgariska kamrat brukar ibland vikariera som lärarinna och har därför teckningar ritade av hennes elever uppsatta på sin dörr. Jag och Arrias Robben såg det som vår uppgift att bidra till det kollaget. Han ritade Letchkov och jag ritade Stoitjkov. Våra teckningar utsågs till de snyggaste på dörren. Det, att jag ritar bättre en bunt nioåringar, är nog bland det snällaste någon sagt till mig.

Kalle Anka-fulla  -  Hommage à Paul Weller, Andres Lokko och en glädjespridare från Saltsjö-Duvnäs.

Yordan Letchkovs  -  "The Bold Magician - The Bold Genius!"

Hristo Stoitjkov  -  För att använda Mats Nyströms ord, "en divig fotbollsmiljonär som föll lätt i straffområdet, men också en av världens bästa fotbollsspelare". Och en av mitt livs största hjältar, för den delen.

Ceauþescu  -  Världens fonetiskt sett mest felstavade namn.

Tell him we lost his poems, so we're writing on the wall

Hej igen!

I Nick Hornbys nyutkomna roman "Slam" (släpps på svenska i slutet av mars) är bokens berättare en arton år ung man. Hornby brukar inte ha problem med att bemästra den tekniken, att berätta ur ett annat perspektiv än sitt eget medelåldersmanliga. Här slår han dock till en början mer eller mindre knut på sig själv för att visa att det är en tonåring som skrivit det vi läser. Det är naiva meningsbyggnader och "ungdomlig" talspråksslang så att det räcker tills korna kommer hem. Det ger i slutänden nästan samma effekt som när inskränkta vuxna försöker imitera tonåringar och gör detta genom att formera orden "typ", "liksom" och "ba" i olika snitsiga treordskombinationer och sedan ler förnöjt, likt den där föraktansvärde imitatatören i Babbens lördagsprogram gör efter skämt som går ut på att kungen verkar korkad, över sin skarpa "ungdomssatir", medan vi andra undrar 1) i vilken hemsk olycka deras humor dog 2) om de någonsin hört en tonåring i något annat sammanhang än i ett avsnitt av "Skilda Världar".

Det tråkiga med att just Hornby trampar i närheten av dessa territorier är att han i boken klart och tydligt visar 1) att han, som vanligt, har buntvis med skarp humor 2) att han faktiskt har han en utmärkt bild av vad det innebär att vara tonåring i dagens England. För det här är ju en väldigt läsvärd bok. Den är varm och väldigt rolig, men alltid träffsäker och realistisk, med älskvärda men också komplexa karaktärer. Och de språkliga betänkligheterna dör i ärlighetens namn tämligen fort. Om det är för att man vänjer sig, att man sugs in i historien eller att Hornby skärpt sig får någon annan besvara.

Efter att ha skrivit om ett för stort fotbollsintresse, ett för stort musikintresse, mobbing, skilsmässa och självmordsförsök i tidigare böcker beskriver Hornby i "Slam" ytterligare ett ämne som i princip hela västvärlden kan relatera till. Vilket ämne kan ni gott få läsa själva i boken istället för här.

Och nej, jag brukar normalt sett inte ägna den här bloggen åt litteraturkritik, det har jag bedrivit tillräckligt många år av litteraturstudier åt, men att skriva om Nick Hornby handlar inte så mycket om det för mig. Det är snarare jämförbart med känslan av att äta en korrekt tillagad lasagne. Det går av sig själv, kort sagt. Dessutom skrev jag ju faktiskt om Hornbys förra roman "A Long Way Down" här och, som redan de gamla grekerna sa, alla texter om böcker som heter "A Long Way Down" förtjänar en uppföljare.


PUSS!

/Robert Schumann

Driving, mostly

SMS-konversation revisited:

Björn Breitner: I natt drömde jag att du misshandlade mig. How could you!?


Tug Wilson: Well, what are friends for? Det är en vacker dröm som vi alla delar. Your ego is sending out checks your body can't cash.




PUSS!

/Artur Schuman





Fotnoter about hard facts


Revisited  -  Del ett.

Breitner  -  Tidernas, näst efter Maradona, mest spelsickliga kommunist.

Misshandel  -  Hommage à Tomas Ledin.

Tug Wilson  -  "Spelar hårt, men schyst."

What are friends for  -  Hommage à Bizarro Jerry Seinfeld.

Your ego is sending out checks your body can't cash  -  Hommage à Maverick, Ice man och Topper Harley.

Det var ett ord i rättan tid! Bravo, bravo! Jag går och packar nu genast

Hej igen!

Jag har nu tänkt att bjuda på lite helgbonus. Jag nämnde ju nyligen att jag jobbade med en text om professor Kalkyl. Och nog vill ni väl läsa den texten? Det är klart ni vill. Nu har ni något att sysselsätta er med medan jag ägnar mig åt att läsa klart Nick Hornby. Alla som orkar läsa hela texten får min autograf på valfri kroppsdel nästa gång vi träffas. Eventuell vinstskatt bjuder jag på.


Dags att ge professor Kalkyl upprättelse


Nej, rättvisa kommer inte skipas i år heller. Det kan vi konstatera nu när 2007 års nobelpristagare är utsedda. Årets fysikpris kommer delas ut till Albert Fert och Peter Grünberg för deras arbete med jättemagnetoresistans, kemipriset går till Gerhard Ertl för dennes modernisering av forskningen runt ytkemi, medicinpriset till Mario R. Capecchi, Sir Martin J. Evans och Oliver Smithies för deras framställande av knockoutmöss och fredspriset kommer Al Gore få tillsammans med IPCC för arbetet mot klimatförändringar. Imponerande människor och prestationer utan tvekan, men deras insatser inom vartdera området bleknar i jämförelse med världens skickligaste vetenskapsman och vad han har åstadkommit. En man som fortfarande väntar på sitt första nobelpris, en man som Nobelkommittén snarast bör gottgöra om de fortfarande vill tas på allvar. Jag syftar naturligtvis på professor Karl Kalkyl.


Många svenskar brukar varje år höja rösten för att det är dags att Astrid Lindgren postumt tilldelas nobelpriset. Musikentusiaster brukar propagera för Bob Dylan. Själv är jag alltså betydligt mer upprörd över att professor Kalkyl fortsätter förbises trots att han, till skillnad från Lindgren och Dylan, aspirerar på flera av priserna. Jag kan enbart se det bristande engagemanget för Kalkyls sak som ett tecken på att hans insatser för vetenskapen och mänskligheten har börjat falla i glömska. Låt mig därför påminna er.


Vi är många som känner professor Kalkyl från vår barndom. Vi har läst böckerna om de äventyr han och hans vänner har gått igenom. Vi har lagt hans färgglada vänner på minnet: Den unge, modige journalisten och centralkaraktären Tintin med den karaktäriska hårtofsen. Tintins trogna och nästintill orealistiskt intelligenta hund Milou. Den burduse, men godhjärtade kapten Haddock. De ambitiösa, men aningen klumpiga tvillingdetektiverna Dupond och Dupont. Den världsberömda operasångerskan Bianca Castafiore, känd som "näktergalen från Milano". Och så då professor Kalkyl, vetenskapsmannen som förvisso ibland driver sina vänner till vansinne med sin lomhördhet och virrighet, men som med sin gränslösa kreativitet också räddat dem från ett flertal livsfarliga situationer. Tillsammans har dessa vänner flera gånger räddat vår jord från undergång, fascism och diktatur och alltid satt dit de kriminella och värnat de svaga. Tintin har å sin sida fått det erkännande han förtjänar. Många journalister, undertecknad inräknad, har vittnat om hur hans äventyr inspirerat deras yrkesval. Finns det någon vett och sans bland dagens vetenskapsmän så borde de ha samma sorts relation till professor Kalkyl.


Den 20 juli 1969 landade Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins på månen. Denna rymdresa, som gick under namnet Apollo 11, räknas till en av de viktigaste milstolparna inom mänsklighetens historia. "One small step for man, one giant leap for mankind", som Neil Armstrong själv uttryckte det under sin månpromenad. USA och resten av världen höll med. Redan medan de stod på månen fick Armstrong och Aldrin (Collins lämnade aldrig skeppet) motta samtal från president Richard Nixon. Redan 1961 hade dåvarande presidenten John F. Kennedy sagt: "I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before the decade is out, of landing a man on the Moon and returning him safely to the Earth". Detta var utfallet av den rymdkapplöpning mot Sovjetunionen som blivit en viktig del av det kalla kriget. USA ansågs i och med den lyckade månlandningen ha vunnit den prestigefyllda delen av kriget. Det borde rimligtvis vara därför Apollo 11-uppdraget blivit så berömt, det kan i alla fall inte vara för att de var först.


Nej, den första människan som promenerade på månen var Tintin. Som det beskrivs i boken "Månen tur & retur, del 2" gjorde han det redan 1953, alltså 16 år innan Neil Armstrong, och det var professor Kalkyls förtjänst att det var möjligt. Det var nämligen han som, tack vare långvarigt forskande som chef för det "Syldaviska månraketsprogrammet", lyckats framställa den raket som tog honom själv, Tintin, Milou (som fyra år innan ryska Lajka blev första hund i rymden), Haddock, Dupond, Dupont och Kalkyls assistent Frank Wolff till månen. Men det tar inte slut där. Kalkyl hann inte bara 16 år före Apollo 11, även själva utförandet att resan skedde under mer anmärkningsvärda former. Resan mellan jorden och månen tog för Apollo 11 102 timmar medan Kalkyls farkost enbart behövde fyra timmar för att avverka resan.


Så där, då var det bevisat varför Kalkyl borde ha fått fysikpriset. Nu ska vi tas oss an en uppfinning som borde ge honom nobelpriset i såväl medicin som kemi. I boken "Tintin hos gerillan" får vi läsa om hur han med hjälp av ett piller med namnet stopalcool på ett synnerligen smidigt sätt lyckas bota alkoholism. Den i dag kanske mest etablerade medicinen som används mot alkoholmissbruk är antabus. Antabus är varunamnet för substansen disulfiram som fungerar på det viset att om en patient under behandlingen dricker alkohol drabbas denne av illamående, rodnad på överkroppen och i vissa fall blodtrycksfall. Dessa obehagliga effekter pågår sedan i upp till fyra dygn. Effekten av en behandling varar i cirka två veckor.


Kalkyls stopalcoolpiller är betydligt effektivare och mindre plågsamma än så. Som professorn själv beskriver dessa piller: "De innehåller ett ämne som jag nyligen har framställt ur medicinalväxter. Det här ämnet saknar både lukt och smak och är absolut inte giftigt. Icke desto mindre räcker det med att upplösa en enda tablett i en dryck eller maträtt för att all alkohol som därefter förtärs får en avskyvärd smak." Och pillren fungerar tveklöst. Den första försökskaninen var den fram till dess ständigt whiskeydrickande kapten Haddock. Behandlingen gav omedelbar effekt och Haddock har sedan dess inte klarat av att dricka en droppe alkohol utan att spotta ut allt och högljutt klaga på smaken av klorlut.


Så kommer vi då till fredspriset. Tillsammans med den globala uppvärmningen, som Al Gores arbete mot gav honom årets fredspris för, är bristen på olja ett av de stora miljömässiga orosmolnen i dagens värld. Detta har lett till ansträngningar för världsfreden och bland annat anses just oljan vara ett av huvudskälen till USA:s krigande mot arabvärlden. Därför är det viktigt att komma ihåg att det är tack vare professor Kalkyl som vi fortfarande ändå har så pass mycket olja kvar. I "Det svarta guldet" saboterar den ondskefulle dr Müller en stor del av jordens oljebestånd genom blanda i ett piller som gör att bensin som gjorts på oljan exploderar vid användning. Allt detta för att kunna sälja sin egen, ej saboterade, bensin desto dyrare. När Müller blir påkommen med detta är det Kalkyl som brygger ett motmedel som gör den saboterade oljan bruklig igen.


Men, undrar nu säkert skarpögda skeptiker, har skribenten helt missat att professor Kalkyl är en tecknad, påhittad seriefigur? Kan en sådan verkligen få nobelpriset? Att ens ställa den frågan anser jag som ett tecken på bakåtsträvan och ren mobbing. Inte ska väl få professor Kalkyl behöva lida för att han är påhittad, det kan väl inte han göra något åt? Om Musse Pigg, som 1941, kan vinna en Oscar, så ska professor Kalkyl naturligtvis kunna få ett nobelpris. Det är orimligt att ge vissa personer en fördel bara för att de råkar vara på riktigt. Verkligheten överträffar dikten, brukar man säga. Om så är fallet säger jag: Upp till bevis!


Oskar Klingborn



PUSS!

/Stefan Kiessling

Christian Charity? What does a porn star have to do with this?

Hej igen!

Så det är dags. Vår tid är kommen nu. Det är vår tur att vara nostalgiska.

Det var min huvudsakliga känsla när jag i går läste Ronnie Sandahls "Vi som aldrig sa hora". Nostalgi i romanform har fram tills nu antingen varit något för andra, betydligt äldre människor eller något som man bara upplever retroaktivt. Ett exempel på det är när jag för några månader sedan läste Tony Parsons "Stories We Could Tell" (som den alltid briljante Halvar var emblematisk nog att påminna mig om i kommentarsfältet till understående inlägg) som utspelar sig i London under sommaren 1977 när punken was young, with God on it's side, och det var Clash, Pistols, Jam och Buzzcocks all over the place. Musik som jag så djupt älskar att det alltid är en fröjd att placeras i en tid när det var det nya och det enda.

Men med Sandahl behöver man inte ha på sig några retroaktiva slipade glasögon. Här är det "Dr Quinn" på barndomens tv. Här är det hångelförsök till Ed Harcourt på högstadiet. Här är det ledmotivet till "Amelie från Montmartre" man visslar på. Här det subtila referenser till Håkan Hellström, kent, Jakob Hellman och Tomas Andersson Wij. Här är det "Marie Antoinette" som går på bio. Här är det flickvänner med Lars Winnerbäck-citat på kylskåpen.

Det som blir är kvar är en olustig känsla av att vi börjar bli gamla. Å andra sidan kan jag inte tänka mig någon som jag hellre ser tjänar pengar på det än den stoiskt sympatiske Ronnie Sandahl.


PUSS!

/Patrick Helmes





Fotnoter about hard facts


Tomas Andersson Wij  -  Hommage à Andres Lokkos version av SVT:s nyårslöften för 2004: "8. SVT lovar att modernisera alla programledarnas efternamn. Som en aningen missriktad hyllning till trubaduren Tomas Andersson Wij lovar vi att under 2004 addera ett Wij till alla SVT:s programledare. Först ut blir nyhetsankaret Claes Elfsberg som från och med den 1 februari blir Claes Elfsberg Wij. Innan året är till ända kommer SVT:s samtliga profilers efternamn att följas av ett tidsenligt Wij."

Note to self

Hej igen!

Jag har ägnat denna torsdag åt att hämta Ronnie Sandahls och Nick Hornbys senaste böcker, sträckläsa Sandahl-boken samt skriva en text om professer Kalkyl. I morgon, efter att jag skrivit resten av Kalkyl-texten, ska jag sätta tänderna i Hornby.

Jag berättar detta för att påminna mig själv om att jag, trots att november och Det Eviga Mörkret är här, har ett liv som stundtals är ganska trivsamt ändå.


PUSS!

/Serdar Tasci


RSS 2.0